Download dit artikel als PDF 27 maart 2017

(Invoeringswet) Omgevingswet en planschade

Hoewel de Omgevingswet vorig jaar al in het Staatsblad is gepubliceerd, zal deze naar verwachting pas in 2019 in werking treden. Recentelijk is echter ook de consultatieversie van de Invoeringswet Omgevingswet (hierna “Invoeringswet”) gepubliceerd. In deze consultatieversie worden ook de contouren van het nieuwe planschaderecht duidelijk. Hieronder zet ik de belangrijkste gevolgen voor u op een rij.

Planschade
Onder de huidige regelgeving kan nog steeds planschade worden geclaimd als gevolg van een schadeveroorzakend planologisch besluit. Zelfs als de planologische mogelijkheden feitelijk niet worden benut. Uit de Invoeringswet blijkt dat het straks pas mogelijk wordt om een verzoek tot schade in te dienen, zodra de schadeveroorzakende activiteit is gemeld en, in andere gevallen, zodra de schadeveroorzakende gebeurtenis is begonnen. Deze verandering pleit dus voor de indiening van een verzoek tot tegemoetkoming in planschade onder de huidige regelgeving.

Drempel
Een andere belangrijke verandering is dat onder de huidige regelgeving nog een drempel geldt van minimaal 2% van de waardevermindering van de onroerende zaak, vanwege het normaal maatschappelijk risico. Uit de rechtspraak blijkt overigens dat in sommige gevallen hiervoor inmiddels een drempel van 5% wordt gehanteerd, maar dus niet altijd. Uit de Invoeringswet blijkt dat hiervoor straks in alle gevallen een drempel van minimaal 5% zal gaan gelden. Ook deze verandering pleit dus voor de indiening van een verzoek tot tegemoetkoming in planschade onder de huidige regelgeving.

Versoepeling
Onder de huidige regelgeving blijft de schade voor rekening van de benadeelde, als de benadeelde kan voorzien dat er schade ontstaat door een ruimtelijke ontwikkeling. Uit de invoeringswet blijkt dat het kopen van een woning, nadat een omgevingsplan is vastgesteld, niet zal leiden tot risico-aanvaarding. Daarnaast blijkt uit de Invoeringswet dat het ontstaan van het risico ook niet is aanvaard, als de schade bestaat uit waardevermindering van een onroerende zaak. Deze laatste verandering betekent dus een versoepeling van de huidige regelgeving.

Als de voorzienbaarheid sowieso niet kan worden tegengeworpen, dan is er veel, zo niet alles voor te zeggen om nog een verzoek tot tegemoetkoming in planschade in te dienen voor de verwachte inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2019.


Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met Charles Termaat of één van zijn collega’s van de sectie Omgevingsrecht. Charles is tevens lid van het brancheteam Afval&Recycling.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).