Download dit artikel als PDF 01 oktober 2015

Leges heffen bij Bibob-onderzoek?

De overheid mag voor sommige diensten die zij levert leges heffen van de burger die een dienst verlangt. Het meest bekende voorbeeld betreft de leges die worden geheven voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een (omgevings)vergunning. Maar niet voor elke dienst kunnen leges geheven worden, zo blijkt uit een recente uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch.

De gemeente Maastricht had een aanvraag om een horecavergunning in behandeling genomen. Hiervoor deed ze een verzoek aan het Landelijk Bureau Bibob om, in het kader van de Wet Bibob, advies uit te brengen over het risico dat de vergunning zou worden gebruikt voor het plegen van strafbare feiten. De gemeente besloot om leges te heffen met betrekking tot het Bibob-onderzoek en dat in rekening te brengen bij de aanvrager.

Het Gerechtshof in ’s-Hertogenbosch (het Hof) oordeelde dat de gemeente deze leges niet had mogen heffen. Daarbij overweegt het Hof dat het Bibob-onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van de publieke taakuitoefening van de gemeente met betrekking tot, onder meer, de leefbaarheid en veiligheid van de stad. Het Bibob-onderzoek staat volgens het Hof niet in rechtstreeks verband met een dienstverlening voor een individualiseerbaar belang, zoals het belang van de aanvrager. Met deze overweging maakt het Hof duidelijk dat alleen leges mogen worden geheven, als sprake is van een voldoende individualiseerbaar belang. Het Bibob-onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van de bescherming van de maatschappij. De overweging van het Hof dat in een dergelijk geval geen sprake is van een individualiseerbaar belang is dan ook heel begrijpelijk.

Uit deze uitspraak blijkt dat het kan lonen om de legesheffing kritisch tegen het licht te houden. Een eerste toetsingskader is de legesverordening. Hierin staat per dienst vermeld voor welke diensten de gemeente leges heft en wat de hoogte daarvan is c.q. hoe deze berekend worden.

Indien u vragen heeft over het heffen van leges of het Bibob-onderzoek, kunt u contact opnemen met één van onze specialisten Vastgoed & Omgeving.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).