Download dit artikel als PDF 24 september 2014

Minister-president Rutte kondigt Nederlandse gedragscode franchise aan

De Nederlandse franchisepraktijk blijft groeien en wordt een steeds groter onderdeel van de economie.

In het Kamerdebat over Franchising van 12 juni 2014 is dit punt ook aan de orde gekomen. Minister Kamp heeft aangegeven dat met zoveel marktpartijen zich altijd geschillen zullen voordoen, maar dat men ervoor moet zorgen dat geschillen op een nette manier opgelost worden. Een deel van de Tweede Kamer (PvdA, SP en PVV) vroeg minister Kamp om extra regelgeving die de positie van franchisenemers beter moet beschermen. Volgens die partijen is soms toch sprake van ongelijkwaardigheid tussen de (veelal sterkere) franchisegever en de franchisenemer, ook al exploiteren de meeste franchiseketens naar behoren hun franchiseformule.

Op dit moment bestaat er alleen een Europese Erecode inzake franchising. Leden van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) conformeren zich aan deze code. De code bevat voorwaarden van fair gedrag voor de bij franchising betrokkenen, met als doel het bevorderen van gezonde en evenwichtige franchise.

Volgens minister Kamp is de huidige praktijk met de Europese Erecode aanmerkelijk te verbeteren. Minister Kamp pleitte dan ook voor een beter uitgewerkte en een op Nederland toegespitste gedragscode met geschillenbeslechting op basis van zelfregulering: als er conflicten zijn dan blijft het de verantwoordelijkheid van de ondernemers om deze geschillen op te lossen. Bovendien heeft de branche er als geheel belang bij om bestaande conflicten op te lossen. Minister Kamp gaf aan dat hij spoedig in contact zal treden met franchisegevers en –nemers over een op Nederland toegespitste code met een goede en betaalbare geschillenbeslechting.

In een brief d.d. 16 september 2014 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer laten minister-president Mark Rutte en viceminister-president Lodewijk Asscher nu weten dat er een Nederlandse gedragscode met bijbehorende geschillencommissie komt.

De inhoud van de nieuwe gedragscode is nog niet bekend. De toekomst zal moeten uitwijzen of de nieuwe gedragscode een concrete status zal krijgen onder de franchisegevers en –nemers, zodat ook eventuele niet-naleving gesanctioneerd kan worden door de geschillencommissie.

Heeft u nadere vragen over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met één van onze specialisten van de sectie Intellectueel Eigendom & IT.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).