Download dit artikel als PDF 21 november 2016

Stop kindermarketing op ongezonde voedingsmiddelen

Ondanks de beloftes vanuit de levensmiddelenindustrie zijn kinderen nog steeds vaak het doelwit van reclamecampagnes voor ongezonde producten. Volgens de Consumentenbond blijven veel A-merken ondanks de regels in de Reclamecode voor Voedingsmiddelen ongezonde kindermarketing toepassen. Maar wat wordt nu precies onder kindermarketing verstaan, hoe passen bedrijven dit toe en waarom moeten de huidige regels strenger worden?

Kindermarketing
Onder kindermarketing wordt onder meer verstaan de reclame en promotie specifiek voor voedingsmiddelen gericht op kinderen door het toevoegen van teksten en/of afbeeldingen met het doel kinderen met een leeftijd van 12 jaar en jonger te beïnvloeden. In de Reclamecode voor Voedingsmiddelen 2015 (RvV) is een verbod opgenomen voor reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen onder de 13 jaar.

Fabrikanten spelen een grote rol bij kindermarketing. Zij hanteren verschillende methoden om kinderen te verleiden, zoals het plaatsen van kinderidolen en figuren met grote ogen op verpakkingen, spaar- en winacties en het aanprijzen van gezonde ingrediënten op verpakkingen.

Doel strengere regelgeving
Het doel van een strengere regelgeving is de bescherming van kinderen. De ‘Alliantie Stop Kindermarketing ongezonde voeding’ (een samenwerkingsverband tussen de Consumentenbond, wetenschappers, maatschappelijke, consumenten- en gezondheidsorganisaties en individuen) wil strengere maatregelen om de marketing van ongezonde voedingsmiddelen te verminderen en kinderen te beschermen. De Alliantie geeft aan dat overgewicht en obesitas een groeiend probleem zijn voor de volksgezondheid en dit kan zeker voor kinderen ernstige gevolgen hebben.

Reclamecode voor Voedingsmiddelen
De RvV is op 2 juni 2005 in werking getreden. Per 1 februari 2010 is in de RvV een leeftijdsgrens van 7 jaar opgenomen voor reclame gericht op kinderen. Deze leeftijdsgrens is per 1 januari 2015 opgehoogd naar 12 jaar. Dit heeft ertoe geleid dat er geen reclame voor voedingsmiddelen mag worden gemaakt gericht op kinderen van 0 tot en met 12 jaar, tenzij producten aan specifieke voedingskundige criteria voldoen. Voorbeelden hiervan zijn de maxima aan de calorische waarde, het verzadigd vetgehalte en de hoeveelheid zout en suikers die in deze producten zitten.

Op het verbod gelden drie uitzonderingen. Zo mag reclame voor voedingsmiddelen worden gemaakt (i) die tot stand is gekomen in samenwerking met de overheid en/of een andere erkende autoriteit op het terrein van voeding, gezondheid en/of beweging gericht op kinderen tot en met 12 jaar, (ii) op verpakkingen en point of sale-materiaal en (iii) reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen van 7 tot en met 12 jaar die voldoet aan de voedingskundige criteria (zoals opgenomen in de tabel van de RvV met bijbehorende portiegrootte lijst).

Zelfregulering
De Nederlandse Reclame Code is een zelfregulerend systeem van regels. Zelfregulering van reclame betekent dat het adverterend bedrijfsleven zelf regels opstelt waaraan verantwoorde reclame aan moet voldoen. Zelfregulering heeft onder meer tot doel om verregaande wettelijke beperkingen te voorkomen en daarmee de vrijheid bij het maken van reclame te behouden.  Indien een adverteerder zich niet aan de Reclamecode houdt, dan kan de Reclame Code Commissie een uitspraak doen. Als een adverteerder geen gevolg geeft aan de uitspraak en er ook niet op andere wijze is geconstateerd dat de uiting is aangepast dan wel ingetrokken, dan wordt het dossier in beginsel onder “Non-Compliant” gepubliceerd op de website van de Stichting Reclame Code. Daarmee komt het onder meer onder de aandacht van de toezichthouders, zoals de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Elk jaar wordt er echter steeds weer een hoge mate van compliance bereikt: ruim 96% van de adverteerders geeft gevolg aan de aanbeveling door de betreffende reclame-uiting aan te passen of in te trekken.

Conclusie
De regels voor voedingsreclame gericht op kinderen moeten strenger worden. Ongezonde kindervoedingsmiddelen kunnen leiden tot (zeer) ernstige lichamelijke ziektes, zoals diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten en zelfs kanker bij kinderen. De Consumentenbond en de Hartstichting strijden daarom al jaren voor een verbod op kindermarketing voor ongezonde producten. De RvV geeft regels voor voedingsreclame gericht op kinderen, maar voedselfabrikanten lijken zich weinig aan te trekken van deze regels. Een goed initiatief van de Plus, Albert Heijn en Jumbo heeft geleid tot het stoppen van kindermarketing op ongezonde huismerkproducten. Veel A-merken moeten dit voorbeeld echter nog gaan volgen en in actie komen tegen kindermarketing.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met ons brancheteam Food.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).