Download dit artikel als PDF 01 februari 2018

Verder uitstel invoering digitaal procederen

Al bijna 3 jaar berichten wij met enige regelmaat over het wetgevingsprogramma Kwaliteit en Innovatie Rechtspraak (KEI). KEI voorziet in digitalisering, vereenvoudiging en versnelling van juridische procedures. Het programma had al forse vertraging opgelopen en verder uitstel blijkt nu onontkoombaar.

Aanvankelijk was 1 januari 2016 de beoogde implementatiedatum. Het wetgevingstraject liep echter vertraging op en bovendien namen de voorbereidingen meer tijd in beslag. Maar in 2017 was het zo ver. In maart is de Hoge Raad van start gegaan en vanaf 12 juni is in asiel- en bewaringszaken het digitaal procederen ingevoerd. Ook in civiele zaken heeft de eerste uitrol plaatsgevonden: sinds 1 september verlopen alle handelsvorderingen met verplichte procesvertegenwoordiging digitaal in de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland. Als deze pilot goed zou verlopen, zou vanaf 1 april van dit jaar de landelijke uitrol voor deze zaakstroom volgen. Dat was althans het streven van de Rechtspraak.

Verder uitstel
Inmiddels is die landelijke uitrol op de lange baan geschoven. De Raad voor de Rechtspraak heeft eind december aangegeven dat het programma veel meer tijd kost dan was voorzien, waardoor bovendien de kosten langer doorlopen en de baten later worden gerealiseerd. Een en ander leidt tot een voor de rechtspraak financieel knellende situatie. De Centrale Ondernemingsraad van de Raad voor de Rechtspraak heeft inmiddels aan de bel getrokken en ook de Minister voor Rechtsbescherming heeft zijn zorgen geuit. Een nieuwe datum voor de landelijke uitrol van KEI civiel is nog niet geprikt en is afhankelijk van de evaluatie van de pilotfase. Voor die pilotfase wordt meer tijd uitgetrokken. Over de planning van de volgende KEI-releases doet de Rechtspraak helemaal geen uitspraken meer. Daarmee lijkt de ingewikkelde overgangsfase naar KEI nog langer te duren dan al was voorzien.   

Klaar voor KEI
In de media is inmiddels bericht over weer een ict-project van de overheid dat peperdure vertraging oploopt (zie het AD). We gaan er echter niet vanuit dat van uitstel afstel komt. KEI komt er sowieso! En het is zaak dat u er straks klaar voor bent. Daarom wijzen wij u graag op de cursus Klaar voor KEI die ons kantoor aanbiedt.

Indien u naar aanleiding van deze blog vragen heeft over KEI of over de cursus, dan kunt u contact opnemen met Dineke van Dal of één van onze andere specialisten van de sectie Aansprakelijkheid en Procespraktijk.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).