Download dit artikel als PDF 30 juni 2016

Wetsvoorstel “pre-pack” aangenomen door Tweede Kamer

We hebben al eerder bericht over het wetsvoorstel waarmee de pre-pack een uitdrukkelijke wettelijke grondslag krijgt. Hierbij de laatste stand van zaken.

Pre-pack
Eerst ter herinnering: bij een pre-pack (in het wetsvoorstel wordt de term “stille voorbereiding” gebruikt) wordt vooruitlopend op een mogelijk faillissement een stille bewindvoerder aangewezen. “Stil” omdat deze aanwijzing niet publiekelijk bekend wordt gemaakt. De stille bewindvoerder kan daardoor in relatieve rust de mogelijkheden van een doorstart onderzoeken en na faillissement snel instemmen met een voorbereide doorstart. De bedoeling is dat de waardevermindering die bij een faillissement meestal optreedt zoveel mogelijk wordt beperkt.

De stille bewindvoerder laat zich door de ondernemer informeren, kijkt kritisch mee en maakt zo nodig bijsturende opmerkingen. Veel meer bevoegdheden heeft de stille bewindvoerder niet. Anders dan bij een surseance van betaling of een faillissement behoudt de vennootschap zelfstandig het beheer en de beschikking over het ondernemingsvermogen.

Aangenomen in Tweede Kamer, met amendement
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel op 21 juni aangenomen. Een Kamermeerderheid stemde ook in met een door de Kamerleden dhr. Recourt en mevr. Tanamal ingediend amendement. Dit amendement regelt dat de Ondernemingsraad in beginsel bij de stille voorbereidingsfase wordt betrokken. De leden van de Ondernemingsraad zijn in dat geval verplicht tot geheimhouding. Daarnaast wordt een vertegenwoordiger van de werknemers benoemd als lid van de voorlopige commissie van schuldeisers, die de curator adviseert. Deze maatregelen strekken tot verbetering van de positie van de werknemers en als extra waarborg tegen misbruik van de pre-pack.

En nu?
Het gewijzigde wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. Op 27 september aanstaande vindt het voorbereidend onderzoek door de Eerste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie plaats.


Indien u meer wilt weten over deze blog, kunt u contact opnemen met Dineke van Dal of met één van onze specialisten Insolventie & Herstructurering.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).