18 december 2018

Begeeft Eurosalt zich op glad ijs?

Nu de wegen in ons koude kikkerlandje weer bedolven liggen met grote hoeveelheden sneeuw- en ijs, tiert de strooizouthandel welig. Echter is ons strooizout wel van een goede kwaliteit? Eurosalt uit Moerdijk meent van niet. Zij heeft namelijk een kort geding aangespannen tegen Rijkswaterstaat en de Nederlandse staat.

Het kort geding van Eurosalt tegen Rijkswaterstaat en de Nederlandse staat dient woensdag 19 december. Inzet van Eurosalt is het openbreken van het contract tussen Rijkswaterstaat en de leverancier. Dit kort geding is al het derde dat Eurosalt aanspant. Eurosalt voerde namelijk al eerder twee kortgedingen met als inzet de kwaliteit van het strooizout. Vorige winter kwam het strooizout van een leverancier uit België en dat strooizout voldeed niet aan de door Rijkswaterstaat opgestelde eisen. De verdeling van de korrels klopte namelijk niet. Rijkswaterstaat  zelf was ook niet tevreden over het strooizout en moest uiteindelijk zelfs het zout laten bewerken alvorens het te kunnen strooien over ons wegdek.

Eerder dit jaar kwam Eurosalt wederom niet als winnaar uit de bus bij de door Rijkswaterstaat gehouden aanbesteding. Het strooizout wordt door een andere leverancier geleverd. Volgens Eurosalt tornt Rijkswaterstaat aan haar (door haarzelf in de aanbesteding opgestelde) kwaliteitsregels en kijkt zij alleen maar naar de prijs. Met andere woorden: de aanbestede opdracht wordt niet conform de gestelde eisen uitgevoerd. Eurostalt wil om die reden bewerkstelligen dat Rijkswaterstaat moet stoppen met het contract met de leverancier en dat de opdracht tot het leveren van strooizout opnieuw in de markt moet worden gezet. Een dergelijke vordering in kort geding is een vergaande ordemaatregel die niet snel zal worden uitgesproken. Alleen als evident is dat het door de leverancier geleverde zout niet voldoet aan de in de aanbesteding gestelde eisen, zal de rechter mogelijk genegen zijn om in te grijpen. Na woensdag zullen we het weten. Wij houden u op de hoogte.

Wilt u meer weten over deze blog, dan kunt u contact opnemen met Boudewijn Cremers of Olaf Poorthuis of één van onze andere collega's van de van secties Onderneming en Contracteren en Mededinging en Aanbesteding.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).