12 maart 2019

Een tweede (laatste?) kans voor het Verenigd Koninkrijk?

Afgelopen nacht zijn de Britse premier Theresa May en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker een aanvulling op het eerder bereikte Brexit-akkoord overeengekomen. Daarover wordt vanavond gestemd in het Britse Lagerhuis. Dit is wellicht de laatste kans op een ordelijk vertrek van het VK uit de EU.

Aanvulling Brexit-akkoord
Afgelopen januari had het Britse Lagerhuis nog tegen het in november gesloten Brexit-akkoord gestemd. De voornaamste bezwaren van de tegenstemmers hadden te maken met de zogenaamde ‘backstop’. Dit is de vangnetregeling die een harde grens tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (VK) moet voorkomen, ook als de EU en het VK er niet in slagen een alternatieve oplossing te bedenken. Het Britse Parlement vreest dat het VK als gevolg van deze backstop permanent in de douane-unie zou moeten blijven. Volgens May is nu afgesproken dat de backstop echt tijdelijk is. Het VK krijgt bovendien de mogelijkheid om dit zo nodig via arbitrage af te dwingen.

Britse Lagerhuis opnieuw aan zet
May hoopt met deze aanvullingen de eerdere tegenstemmers alsnog over de streep te trekken. Dit is echter zeer de vraag. Jeremy Corbyn heeft inmiddels opgeroepen om tegen te stemmen. Als de Britse parlementariërs vanavond niet instemmen, mogen ze morgen besluiten of ze zonder deal uit de EU willen stappen. Overmorgen volgt dan eventueel een stemming over een kort uitstel van de Brexit-datum van 29 maart. Dus opnieuw een paar spannende afleveringen in de Brexit-soap.

Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Dineke van Dal.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).