De bescherming van het milieu

De afspraken tussen het VK en de EU zijn opgenomen in de handels- en samenwerkingsovereenkomst. In deze overeenkomst zijn ook afspraken opgenomen over een belangrijk (lands)grensoverschrijdend belang: de bescherming van het milieu.

Milieu en klimaat
Hoofdstuk 7 van de overeenkomst is gewijd aan afspraken die zien op de bescherming van het milieu zoals de niveaus van milieubescherming. Hieronder wordt onder andere de preventie van gevaar als gevolg van milieueffecten voor het leven of de gezondheid van de mens verstaan. Enkele gebieden die van belang zijn in het kader van deze beschermingsniveaus zijn

  • Industriële emissies;
  • Emissies in de lucht en luchtkwaliteit;
  • Behoud van de natuur en de biodiversiteit en afvalbeheer.

Het VK en de EU dienen in beginsel deze beschermingsniveaus niet te verlagen en te blijven streven naar verhoging van de beschermingsniveaus.

Milieubeginselen
Ook is bepaald dat partijen zich ertoe zullen verbinden om de reeds internationaal erkende milieubeginselen in acht te nemen. Het gaat hierbij in ieder geval om:

“a) het beginsel dat milieubescherming moet worden geïntegreerd in de beleidsvorming, onder meer door middel van effectbeoordelingen;’

  1. b) het beginsel van preventief handelen ter voorkoming van milieuschade;

[…]

  1. d) het beginsel dat milieuaantastingen bij voorrang aan de bron dienen te worden bestreden, en
  2. d) het beginsel “de vervuiler betaalt”.

Kortom, voor wat betreft de bescherming van het milieu brengt de Brexit weinig nieuws met zich mee. Zowel de EU als het VK dienen specifieke milieubeginselen in acht te blijven nemen en zijn in beginsel dus niet vrij om de beschermingsniveaus voor het milieu los te laten.