Export controls

CE-makering wordt in het VK UKCA-markering

Bepaalde producten hebben een zogenoemde CE-markering nodig om binnen de Europese Economische Ruimte op de markt te worden gebracht. Met deze markering laat een fabrikant of importeur zien dat het product voldoet aan de binnen de EER geldende normen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Soms volstaat een eigen conformiteitsbeoordeling, soms is een conformiteitsbeoordeling door een aangemelde instantie (Notified Body) vereist. Als een product uit de ene lidstaat is voorzien van een CE-markering, moet deze zonder belemmeringen in de andere EER-lidstaten worden toegelaten. Met Brexit verandert dit voor het VK.

UKCA-markering
Het VK maakt namelijk geen deel meer uit van de EER. Dat betekent dat de CE-markering in het VK zal verdwijnen. Er geldt wel een overgangsperiode van één jaar om marktpartijen de tijd te geven zich aan te passen. Pas vanaf 1 januari 2022 worden producten die zijn voorzien van een CE-markering niet meer geaccepteerd op de Britse markt. In plaats daarvan moeten producten bij export naar het VK een zogenoemde UKCA-markering hebben. UKCA staat voor ‘United Kingdom Conformity Assessment’. Omgekeerd geldt dat de Britten hun producten voor de Europese markt moeten blijven voorzien van een CE-markering. De UKCA-markering wordt namelijk niet erkend in de EER.

Kwaliteitseisen
Vooralsnog zijn de Europese en Britse kwaliteitseisen hetzelfde. De producten hoeven waarschijnlijk dus (nog) niet technisch te worden aangepast. Wel zullen productinformatie, conformiteitsverklaringen en markeringen moeten worden gewijzigd. Als u met uw producten toegang tot de Britse markt wilt behouden, is het zaak om u tijdig voor te bereiden.