Financial services

Gevolgen voor de financiële ondernemingen

Als direct gevolg van de Brexit heeft een groot aantal financiële ondernemingen de wens zich te vestigen in Nederland in plaats van het Verenigd Koninkrijk. Financiële ondernemingen zijn ondernemingen die zich bezig houden met financiële zaken. Denk daarbij aan banken, verzekeraars en beleggingsondernemingen, maar ook zeker aan financieel (hypotheek)adviseurs en betaaldienstverleners. De toezichthouders op de financiële markten, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB), hebben aangegeven inmiddels de eerste aanvragen te hebben ontvangen voor het verlenen van een vergunning om financiële diensten te kunnen verlenen in Nederland.

Europees Paspoort
Als een onderneming een vergunning nodig heeft voor het verlenen van bepaalde financiële diensten, en deze onderneming wil deze diensten (ook) in een ander Europees land aanbieden, dan dient de onderneming daarvoor een ‘Europees Paspoort’ aan te vragen voor dat betreffende land. Dat gebeurde ook met enige regelmaat voor wat betreft de aanvraag van een Europese Paspoort voor het verlenen van financiële diensten in het Verenigd Koninkrijk. De AFM en DNB verlenen dit Europees Paspoort. De Brexit maakt dit nu anders. Het is nu niet zonder meer mogelijk om een Europees Paspoort aan te vragen voor het verlenen van financiële diensten in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk geen separate afspraken gemaakt over het (vrij) verlenen van financiële diensten. Overigens zijn de EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk hierover nog wel in onderhandeling.

De hierboven genoemde overgangsperiode is inmiddels verlopen en met ingang van 1 januari 2021 zijn de Europese Paspoorten van Europese financiële ondernemingen niet meer geldig in het Verenigd Koninkrijk en vervallen de Europese Paspoorten van Britse financiële instellingen. De AFM en DNB hebben aangegeven deze ondernemingen dan ook uit haar registers te verwijderen.

De Britse toezichthouder op de financiële markten (de ‘FCA’) heeft een overgangsregime in het leven geroepen voor financiële ondernemingen die vóór de Brexit (31 januari 2020) financiële diensten verleenden in het Verenigd Koninkrijk op basis van een door een Europese toezichthouder verleend Europees Paspoort. De FCA geeft deze financiële ondernemingen de mogelijkheid tot maximaal drie jaar onder dezelfde condities haar diensten te blijven verrichten. Financiële ondernemingen die hier gebruik van wilden maken, hadden zich uiterlijk 30 december 2020 moeten aanmelden bij de FCA.

Staken dienstverlening
Britse financiële ondernemingen zonder Nederlandse vergunning en of de ondernemingen die niet onder het hierboven genoemde regime vallen, mogen vanaf 1 januari 2021 hun diensten dus niet meer aanbieden in Nederland en/of aan Nederlandse klanten. Het kan voor hun Nederlandse klanten enorme gevolgen hebben als Britse ondernemingen geen vergunning in Nederland hebben. Deze ondernemingen moeten feitelijk hun dienstverlening namelijk staken. Heeft u als klant bijvoorbeeld een beleggingsportefeuille bij een Britse beleggingsonderneming,  dan mag deze Britse beleggingsonderneming in principe geen beleggingsactiviteiten meer verrichten voor de Nederlandse klant. Het kan ook zo zijn dat een Nederlandse financiële onderneming haar diensten niet meer mag verlenen aan haar klanten in het Verenigd Koninkrijk. Ook dat kan natuurlijk vergaande gevolgen hebben.

Mogelijkheden
Het is dus zaak snel in te schatten of de gevolgen van de Brexit uw financiële onderneming en uw klanten raken. Het is evenwel mogelijk een vergunning aan te vragen bij de AFM of de Britse toezichthouder (de FCA) om de financiële dienstverlening in Nederland of het Verenigd Koninkrijk voort te zetten.

Een andere oplossing kan zijn uw financiële onderneming enerzijds (tevens) te vestigen in het Verenigd Koninkrijk en bij de FCA een vergunning aan te vragen voor de dienstverlening in het Verenigd Koninkrijk én anderzijds uw financiële onderneming te vestigen in een Europees land binnen de Europese Economische Ruimte. Voor Nederlands georiënteerde ondernemingen is het dan het meest gemakkelijk om te kiezen voor de vestiging in Nederland en bij de AFM of DNB een vergunning aan te vragen.