Intellectual property

Wijzigingen omtrent Intellectuele Eigendomsrechten

De Brexit heeft ook op het terrein van het intellectueel eigendomsrecht een aantal vergaande gevolgen. Dit hangt samen met de situatie dat veel rechten van intellectuele eigendom een sterke Europese dimensie hebben en vaak ook in de gehele Europese Unie van kracht zijn. Omdat het Verenigd Koninkrijk na de Brexit geen onderdeel is van de EU, zijn EU-brede rechten dus niet meer van kracht in het VK. Uitgangspunt in het nieuwe handelsakkoord is dat onderdanen van beide unies dezelfde bescherming genieten. In algemene zin geldt bovendien dat het ernaar uitziet dat het VK qua bescherming en rechten grotendeels aansluit bij de bestaande Europese regelgeving.

Merkrechten
Europese Uniemerken gelden niet meer in het VK. Hetzelfde geldt voor internationale merkinschrijvingen met werking in de EU. In plaats daarvan zijn er nieuwe merken voor het VK. Het Hof van Justitie van de EU is niet langer de hoogste rechter voor kwesties van merkenrecht die het VK betreffen.

Houders van een EU merk of internationaal merk, moeten wel zelf een aanvraag indienen voor een dergelijk VK-merk. Dat kan tot 1 oktober 2021, waarbij dan een recht van voorrang bestaat vanwege de eerdere EU-merkinschrijving. Let wel op dat dit dus niet automatisch gebeurt! Als uw merk belangrijk is en gebruikt wordt in het VK is het heel belangrijk om daar de aanvraag voor een VK-merk te doen. Nieuwe merken die ook in het VK moeten gelden, moeten dus apart daar worden geregistreerd.

Auteursrechten
Hierin verandert eigenlijk weinig. Uitgangspunt blijft dat creatieve prestaties bescherming genieten zolang zij nieuw zijn. Verschillend wordt wel dat het niet langer het Hof van Justitie van de EU is dat de hoogste rechter is in auteursrechtelijke geschillen die het VK betreffen. Het ligt wel in de lijn der verwachtingen dat de lijn zoals die gold in de gehele EU voorlopig ook in het VK zal blijven gelden. Voor auteursrecht is geen administratieve handeling nodig, dus een auteursrecht is in beginsel ook rechtstreeks in te roepen in het VK.

Modelrechten
Ook voor modelrechten geldt dat rechten die in de gehele EU golden, niet meer automatisch in het VK gelden. Er zal ook een omzetting moeten plaatsvinden, dus als u houder bent van modelrechten is het belangrijk om hier actie op te ondernemen. Nieuwe modelrechten (dus ontstaan na het aangaan van het handelsverdrag) moeten specifiek in het Verenigd Koninkrijk worden geregistreerd.

Octrooien
Voor octrooirechten is niet zoveel geregeld, anders dan dat de partijen erkennen dat het van belang is dat internationale verdragen nageleefd blijven worden. Voor octrooien geldt immers dat deze al naar hun aard nationaal gericht waren. Ook een Europese octrooinschrijving, moest per lidstaat worden uitgelegd en toegepast. Dat deel verandert dus niet. Wel geldt dat het niet langer het Hof van Justitie van de EU is dat de hoogste rechter is voor octrooigeschillen in Europa. Bij octrooiaanvragen en handhaving van octrooien, zal dus specifiek in het VK bekeken moeten worden hoe dat moet en welke rechten dat geeft.

Bescherming bedrijfsgeheimen
Ook op het vlak van het beschermen van bedrijfsgeheimen, hebben beide partijen zich gecommiteerd om zoveel mogelijk de bestaande regelgeving te handhaven. Er is een Europese richtlijn bescherming bedrijfsgeheimen, die ook recent in Nederland is neergelegd in de Wet Bescherming Bedrijfsgeheimen. De tekst van de richtlijn is vrijwel letterlijk overgenomen in het nieuwe handelsverdrag. Het blijft dus ook in het VK zo dat geheime informatie, die handelswaarde heeft omdat zij geheim is, en waarvoor redelijke stappen zijn genomen om deze geheim te houden, wettelijk beschermd wordt.

Conclusie
Voor bestaande rechten van intellectuele eigendom verandert er niet zo veel. De nieuwe regels in het Verenigd Koninkrijk zullen grotendeels in lijn zijn met de bestaande EU regels. Wel geldt voor reeds bestaande EU merken en modellen dat deze met een separate handeling in het VK omgezet moeten worden naar specifieke VK merken en modellen. Dat moet niet vergeten worden, want anders kan op die rechten geen beroep meer worden gedaan. Voor nieuwe rechten die ook in het VK moeten gelden, is sowieso vereist dat er een specifieke registratie aldaar plaatsvindt.