15 januari 2024

AVG (deel 2): Beginselen en grondslagen

In de eerste blog hebben wij een aantal belangrijke begrippen besproken. Verder hebben wij de toepasselijkheid van de AVG en de belangrijkste rollen bij gegevensverwerking behandeld. In deze blog zoomen we in op de beginselen van de verwerking van persoonsgegevens en de rechtmatigheid daarvan. Kortom, waar moet je op letten als je gegevens gaat verwerken.

Beginselen
De verwerkingsverantwoordelijke moet kunnen aantonen dat hij voldoet aan de AVG. Dit is de verantwoordingsplicht. Benieuwd wat een verwerkingsverantwoordelijke is? Lees dan eerst deze blog. In het kader van de verantwoordingsplicht moet de verwerkingsverantwoordelijke onder andere kunnen aantonen dat aan de zes beginselen van gegevensverwerking wordt voldaan. Deze beginselen zijn:

Grondslagen
Voor het rechtmatige verwerken van persoonsgegevens, het eerste beginsel, is het hebben van een AVG-grondslag vereist. De verordening kent de volgende grondslagen:

Je komt doorgaans pas toe aan het bepalen van de grondslag als je aan de andere beginselen van gegevensverwerking voldoet. Je kunt een onrechtmatige verwerking (bijvoorbeeld het verwerken van te veel gegevens) niet goedpraten door een grondslag te hebben.

Uitzondering: bijzondere en strafrechtelijke gegevens
Voor bijzondere gegevens, zoals gegevens over iemand gezondheid, geldt bovenstaande niet. Die gegevens mag je alleen verwerken als er een wettelijke uitzondering van toepassing is. De verwerking van strafrechtelijke gegevens is zelfs nog strenger.

 

Twijfel je of een bepaalde verwerking wel rechtmatig is of welke grondslag het beste past bij jouw verwerking? Onze specialisten denken graag met je mee.

 

Juridisch advies is altijd maatwerk. Deze blog bevat algemene informatie. Hoewel het artikel met veel aandacht en zorgvuldigheid is geschreven, is het verstandig om in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in te winnen (lees onze disclaimer).