22 november 2019

De Wet arbeidsmarkt in balans: payrolling en oproepkrachten

Op 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans (‘Wab’) in werking. Deze wet brengt een aantal grote gevolgen in het arbeidsrecht met zich mee. In deze blog besteed ik aandacht aan de gevolgen van de Wab voor payrolling en oproepkrachten.

Payrolling
De Wab gaat payrolling voor werkgevers onaantrekkelijker maken. De volgende veranderingen spelen daarbij een rol:

Naar verwachting zal het vanaf volgend jaar dus een stuk duurder worden om gebruik te maken van payrolling. Het is nog maar de vraag of werkgevers bereid zijn om deze extra kosten te maken en gebruik blijven maken van payrollmedewerkers.

Oproepkrachten
Ook voor oproepkrachten heeft de Wab grote gevolgen. De positie van oproepkrachten wordt (verder) versterkt. Daarbij spelen de volgende veranderingen een rol:

Gelet op bovenstaande veranderingen raad ik werkgevers aan om nog dit jaar te inventariseren welke werknemers zij volgend jaar een aanbod tot een vast aantal uren moeten doen. Het kan het overwegen waard zijn om bepaalde oproepkrachten de laatste weken van het jaar minder op te roepen, zodat hun gemiddelde arbeidsomvang daalt. Daarnaast kan ik me voorstellen dat een groot deel van de oproepkrachten helemaal niet zit te wachten op een vaste urenomvang, maar juist behoefte heeft aan flexibiliteit (denk aan scholieren of studenten). Het verplichte aanbod tot een vaste urenomvang staat daaraan niet in de weg. Dit aanbod mag door werknemers immers worden afgeslagen. Zorg er in dat geval wel voor dat zowel het aanbod als de reactie van de werknemer daarop op schrift komen te staan. Zo voorkom je vervelende discussies achteraf.

 

Wilt u meer weten over deze blog? Dan kunt u contact opnemen met Arvid Munsters of met één van onze collega's van de sectie Arbeid & Medezeggenschap.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).