03 oktober 2019

Tuchtrecht: nieuwe klachttermijn, eerste uitspraak over overgangsrecht!

Sinds 1 januari 2019 geldt de nieuwe absolute klachttermijn van tien jaar voor klachten tegen accountants. Waar vóór 2019 nog binnen zes jaar moest worden geklaagd, heb je als klager nu een termijn tot tien jaar nadat de gewraakte gedraging (het verweten handelen of nalaten) zich heeft voorgedaan.

Klachttermijn

Tot en met 31 december 2018 was het geldende recht dat een klacht uiterlijk binnen zes jaar moest worden ingediend nadat de beklaagde feiten zich voordeden. Dit was de absolute klachttermijn. Daarnaast gold een relatieve termijn van drie jaar, die ging lopen op het moment dat op basis van objectieve feiten en omstandigheden redelijkerwijs kon worden aangenomen dat de klager op de hoogte was van de feiten waarover hij klaagt.

Sinds 1 januari 2019 zijn voornoemde termijnen komen te vervallen en bestaat er een absolute klachttermijn van tien jaar. Voor klachten die na 31 december 2018 zijn ingediend en ‘tussen de oude en nieuwe termijn invallen’, dient gekeken te worden naar het overgangsrecht.

Overgangsrecht

Het overgangsrecht regelt de verhouding tussen de nieuwe, langere klachttermijn en de oude termijnen. In augustus 2019 heeft de Accountantskamer hier voor het eerst uitspraak over gedaan. De Accountantskamer heeft aangegeven dat niet iedere klager die een klacht heeft ingediend na 31 december 2018 een beroep kan doen op de nieuwe klachttermijn. De Accountantskamer heeft overwogen dat indien op 31 december 2018 de oude klachttermijn (van drie of zes jaar) voor de klacht al was verstreken, de Accountantskamer deze klacht niet in behandeling neemt.

Beoordeeld zal derhalve worden of de gewraakte gedraging plaatsvond vóór 1 januari 2013 (zes jaar) of dat de klager vóór 1 januari 2016 reeds heeft geconstateerd of redelijkerwijs heeft kunnen constateren dat de gewraakte handeling in strijd is met het bij of krachtens de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) of Wet op het accountantsberoep (Wab) bepaalde of met het belang van een goede uitoefening van het accountantsberoep, wat betreft de driejaarstermijn.

 

Indien u naar aanleiding van deze blog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met Anna Kitslaar of één van onze andere specialisten van de sectie Aansprakelijkheid en Procespraktijk.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).