11 april 2023

De Digital Services Act: een introductie - deel 1

Bent u al bekend met de nieuwe regels van de Digital Services Act? Vanaf 17 februari 2024 gelden deze verplichtingen waarschijnlijk ook voor u wanneer uw onderneming online diensten aanbiedt.

De Digital Services Act (DSA) is een verordening van de Europese Unie. Dat is een Europese wet die rechtstreeks geldt in alle lidstaten van de EU. Het doel is meer bescherming bieden aan consumenten en ondernemers die producten of diensten verkopen of aanbieden via een platform of digitale dienst. Deze nieuwe Europese wet legt vergaande verplichtingen op aan de aanbieders van een platform of een digitale dienst.

Vanaf 17 februari 2023 moeten de aanbieders van grote digitale diensten al aan de verplichtingen voldoen. Vanaf 17 februari 2024 zullen ook alle andere aanbieders van digitale diensten gehoor moeten geven aan (een deel van) de verplichtingen. Waarschijnlijk hebt u dus nog minder dan een jaar de tijd om ervoor te zorgen dat u aan de verordening voldoet. Wij raden aan de benodigde aanpassingen bijtijds te doen, aangezien er bij de niet-naleving van de verplichtingen uit de Verordening boetes en dwangsommen kunnen worden opgelegd. Een boete kan oplopen tot 6% van de wereldwijde omzet.

Hieronder volgt een kort overzichtje van de belangrijkste veranderingen. In aanvullende blogs zullen wij verder op de details ingaan.

De omvang van de verplichtingen waaraan u zult moeten voldoen, is afhankelijk van het soort dienst dat u levert en of er overeenkomsten worden gesloten op afstand.

Algemene verplichtingen

Aanvullende verplichtingen voor hosting-diensten

 In geval van het sluiten van een overeenkomst op afstand

In onze toekomstige nieuwsbrieven informeren wij u over de praktische gevolgen van de DSA. Mocht u zich afvragen wat de nieuwe verordening voor u specifiek betekent, neem dan gerust contact met ons op. Houd ook onze website en sociale media in de gaten voor nieuwe updates rondom de DSA.

 

Juridisch advies is altijd maatwerk. Deze blog bevat algemene informatie. Hoewel het artikel met veel aandacht en zorgvuldigheid is geschreven, is het verstandig om in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in te winnen. (Lees onze disclaimer).