Blog

Blog

Filters

UAV-GC 2005 Herzien
19 february 2025 Vastgoedrecht

UAV-GC 2005 Herzien

De UAV-GC 2005 is na 20 jaar herzien. De herziene UAV-GC 2025 is op 14 januari 2025 gepubliceerd. De UAV-GC 2025 betreft een gebalanceerde set algemene voorwaarden voor geïntegreerde contractvormen (ontwerp en uitvoering). Op dit moment is deze nog niet gratis (online) te raadplegen. Daarom zetten wij hierbij alvast de tien belangrijkste wijzigingen op een rij. Een deel van deze wijzigingen volgen uit de tekst van de UAV-GC 2025 versie, deels zijn deze opgenomen in de herziene Model Basis Overeenkomst UAV-GC 2025 (“MBO”).

Lees verder
Het ketenplan Hout; een verdere stap naar een circulaire economie
19 february 2025

Het ketenplan Hout; een verdere stap naar een circulaire economie

Het Ontwerp Circulair Materialenplan (Ontwerp-CMP) heeft recent ter inzage gelegen. Een van de doelen van het Ontwerp-CPM is om bij te dragen aan de circulaire economie. Het ministerie van I&W wil dit bereiken door de informatievoorziening te verbreden, met name naar bedrijven, over de voorkant van de keten. De ambitie is om de focus te verschuiven van het afvalbeheer naar de hele materiaalketen. Deze komt onder meer tot uiting in de ketenplannen per materiaalstroom. In het Ontwerp-CMP zijn nu zes ketenplannen opgenomen. Een ketenplan geeft bedrijven en overheden kennis over de materiaalketen, over wat binnen die keten bijdraagt aan de circulaire economie en welke wetgeving en welk beleid van toepassing zijn. Een van deze ketenplannen is het ketenplan ‘Hout’.

Lees verder
Aangepast Wetsvoorstel Versterking Regie Volkshuisvesting
18 february 2025 Omgevingsrecht

Aangepast Wetsvoorstel Versterking Regie Volkshuisvesting

In maart 2024 is door het vorige kabinet het wetsvoorstel Wet versterking regie volkshuisvesting (Wvrv) naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin wordt geregeld dat overheden kunnen sturen op hoeveel, waar en voor wie er wordt gebouwd. De woningbouw moet versnel worden. Op 13 februari 2025 is door de huidige minister Mona Keijzer het aangepaste wetsvoorstel Wvrv naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel is verbeterd op basis van de afspraken uit het regeerprogramma. De wet moet zorgen voor voldoende betaalbare woningen, kortere procedures en gelijke kansen voor urgent woningzoekenden. In deze blog wordt ingegaan op het aangepaste wetsvoorstel.

Lees verder
Ontwerp Circulair Materialenplan (CMP) ter inzage
30 january 2025 Omgevingsrecht

Ontwerp Circulair Materialenplan (CMP) ter inzage

Dit jaar moet het Circulair Materialenplan (CMP) het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP3) gaan vervangen. Het ontwerp Circulair Materialenplan ligt van 8 januari tot en met 18 februari 2025 ter inzage. Iedereen kan in deze periode op het CMP reageren. Wat houdt het CMP in en wat zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van LAP3?

Lees verder
Duurzaamheid in het IE-, IT- en Privacyrecht
29 january 2025 IE, IT & privacy

Duurzaamheid in het IE-, IT- en Privacyrecht

Mijn naam is Melissa Charitos en ik maak deel uit van team ESG & duurzaamheid van Van Iersel Luchtman Advocaten. Duurzaamheid is een actueel en belangrijk onderwerp, waaraan iedereen een steentje kan bijdragen. In mijn dagelijkse werk als advocaat IE-, IT- en privacyrecht voor onder andere de ICT-sector kom ik verschillende duurzaamheidsvraagstukken tegen. Hieronder geef ik een tweetal voorbeelden.

Lees verder
Duurzaamheid in het arbeidsrecht
29 january 2025 Arbeidsrecht & medezeggenschap

Duurzaamheid in het arbeidsrecht

Mijn naam is Indrah Heuzinkveld. Als advocaat arbeidsrecht en medezeggenschap bij Van Iersel Luchtman Advocaten maak ik deel uit van het Team Duurzaamheid/ESG. De afgelopen jaren is de rol van ESG (Environmental, Social, Governance) binnen het arbeidsrecht steeds belangrijker geworden. ESG gaat immers niet alleen over milieu en verduurzaming, maar omvat ook belangrijke mensgerelateerde aspecten binnen bedrijven.

Lees verder
Franchiseraad of Franchisevereniging: De Sleutel tot Succes!
28 january 2025 Corporate litigation

Franchiseraad of Franchisevereniging: De Sleutel tot Succes!

Een gestructureerde vorm van overleg tussen franchisegever en franchisenemer is dé sleutel tot succes binnen de franchiseformule. Met de inwerkingtreding van de Wet franchise is het structurele overleg tussen franchisegever en franchisenemer ook wettelijk verankerd. Wat is hierbij belangrijk en wat voor overlegorganen bestaan er binnen franchising? In deze blog vindt u de antwoorden op deze belangrijke vragen.

Lees verder
IE (deel 10): Octrooien
27 january 2025 IE, IT & privacy

IE (deel 10): Octrooien

Dagelijks investeren bedrijven in het onderzoek en de ontwikkeling van innovatieve producten en productieprocessen. Van (productiemethoden voor) medicijnen en 3D-printers tot koffieapparaten en de paperclip. Het verkrijgen van een octrooi op uitvindingen is vaak essentieel om de gedane investeringen terug te verdienen.

Lees verder

Heeft u nog vragen? Wij helpen u graag verder!