De billijke vergoeding: lessen uit de rechtspraak

De billijke vergoeding:

Recent heeft het Gerechtshof Amsterdam een uitspraak gedaan over de hoogte van de billijke vergoeding bij onterecht gegeven ontslag. Voor werkgevers benadrukt deze uitspraak nog maar eens de risico’s die gepaard gaan met een procedure over de billijke vergoeding.

De zaak: wat speelde er?
De werknemer in kwestie was na een dienstverband van ruim twintig jaar op staande voet ontslagen wegens vermeend verwijtbaar handelen. De kantonrechter oordeelde in eerste aanleg dat het ontslag op staande voet onterecht was en wees een billijke vergoeding van € 60.000,- bruto toe. In hoger beroep werd de discussie nog eens dunnetjes overgedaan. Het Gerechtshof wees opnieuw een billijke vergoeding toe, gebaseerd op de volgende overwegingen:

Onredelijke handelwijze van de werkgever Het hof stelde vast dat de werkgever het ontslag te snel en zonder deugdelijk onderzoek had doorgevoerd.

Gevolgen voor de werknemer De werknemer leed aanzienlijke inkomensschade en ervoer reputatieschade in zijn vakgebied.

Omvang van de billijke vergoeding Het hof kende een vergoeding toe die niet alleen rekening hield met inkomensverlies, maar ook met het ontmoedigingskarakter voor toekomstige vergelijkbare gedragingen door de werkgever.

De uiteindelijke billijke vergoeding werd vervolgens gesteld op € 260.000,- bruto, ruim viermaal zoveel als de billijke vergoeding die de kantonrechter in eerste aanleg had opgelegd dus.  

De complexiteit van de billijke vergoeding
Een belangrijke les uit deze uitspraak is hoe lastig het is om de hoogte van een billijke vergoeding vooraf goed in te schatten. Er bestaat nu eenmaal geen vaste rekensom, omdat de rechter veel ruimte heeft om rekening te houden met de specifieke omstandigheden van het geval. Dit maakt het risico voor werkgevers aanzienlijk, ook bij het instellen van hoger beroep na een veroordeling tot betaling van een billijke vergoeding.

Wat betekent dit voor werkgevers?
Deze uitspraak onderstreept dus het belang van zorgvuldigheid bij ontslag op staande voet procedures. De volgende tips kunnen helpen bij het beperken van de risico’s:

Onderzoek zorgvuldig Zorg dat u een volledig en objectief onderzoek uitvoert voordat u een besluit neemt over ontslag op staande voet.

Maak gebruik van juridische ondersteuning Ga nooit over tot ontslag op staande voet zonder voorafgaande raadpleging van een van de collega’s van onze sectie arbeidsrecht. Ontslag op staande voet komt zeer nauw en we zien dat er vaak (onnodig) verkeerde stappen worden genomen.

Communiceer helder Stel duidelijke ontslagredenen op en leg deze goed vast. Dit voorkomt onduidelijkheid in latere procedures. Ook deze vastlegging komt erg nauw. Het advies is dus om de ontslag op staande voet brief altijd voor te leggen aan een van de collega’s van onze sectie arbeidsrecht.

Conclusie
De uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam benadrukt hoe belangrijk het is om zorgvuldig en weloverwogen te handelen bij het op staande voet ontslaan van een werknemer. De billijke vergoeding is een flexibel en onvoorspelbaar instrument dat kan leiden tot hoge kosten voor werkgevers. Het vermijden van risico’s begint met een grondige voorbereiding en het tijdig inwinnen van juridisch advies.

Wilt u weten hoe u risico’s bij ontslag kunt beperken? Neem contact met ons op. Wij staan klaar om u te adviseren en ondersteunen bij elke stap van het proces.

Juridisch advies is altijd maatwerk. Deze blog bevat algemene informatie. Hoewel het artikel met veel aandacht en zorgvuldigheid is geschreven, is het verstandig om in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in te winnen. (Lees onze disclaimer).

Indrah Heuzinkveld

Advocaat

AdvocaatNeem contact op