Franchiseraad of Franchisevereniging: De Sleutel tot Succes!
Een gestructureerde vorm van overleg tussen franchisegever en franchisenemer is dé sleutel tot succes binnen de franchiseformule. Met de inwerkingtreding van de Wet franchise is het structurele overleg tussen franchisegever en franchisenemer ook wettelijk verankerd. Wat is hierbij belangrijk en wat voor overlegorganen bestaan er binnen franchising? In deze blog vindt u de antwoorden op deze belangrijke vragen.
Franchiseoverleg
Een succesvolle franchiseformule draait om nauwe samenwerking tussen de franchisegever en de franchisenemers. Goede communicatie is hierbij erg belangrijk.
Waarom communicatie belangrijk is
De franchisegever leert van de ervaringen van de franchisenemers en kan daardoor zijn strategie aanpassen.
De franchisenemer kan meedenken over het beleid en de toekomst van de formule.
Franchisenemers krijgen waardevolle informatie van de organisatie die hen helpt om beter te presteren.
Belang van overleg
Om de samenwerking succesvol te maken, is regelmatig overleg nodig. Volgens de Wet Franchise moeten franchisegever en franchisenemers minstens één keer per jaar overleg hebben. Maar als een formule veel franchisenemers heeft, wordt dit moeilijk. Het is niet haalbaar om met iedereen afzonderlijk te praten. Een oplossing hiervoor is gestructureerd overleg via een franchiseraad of franchisevereniging.
Wat is een franchiseraad?
Een franchiseraad is een overleggroep waarin zowel de franchisegever als een paar vertegenwoordigers van de franchisenemers zitten. Dit werkt goed als er ongeveer tien of meer franchisenemers zijn.
Wat doet de franchiseraad?
Ze bespreken belangrijke zaken en geven advies over het beleid en de strategie van de formule.
De leden vertegenwoordigen de belangen van alle franchisenemers.
Waarom is dat belangrijk?
Hoewel de franchiseraad meestal alleen advies geeft, is het slim voor de franchisegever om die adviezen serieus te nemen. Dit vergroot het vertrouwen binnen de organisatie en helpt conflicten te voorkomen.
Wat is een franchisevereniging?
Een franchisevereniging is een formele organisatie van franchisenemers. Dit wordt vaak opgericht als er vijftig of meer franchisenemers zijn.
Hoe werkt een franchisevereniging?
Het bestaat alleen uit franchisenemers en heeft een bestuur dat namens alle leden spreekt.
Dit bestuur regelt het contact met de franchisegever en vertegenwoordigt de belangen van alle franchisenemers.
Voordelen van een franchisevereniging
De franchisegever hoeft niet met alle franchisenemers apart te overleggen, maar kan alles bespreken met één vertegenwoordiging.
Het bestuur weet wat er speelt onder de franchisenemers en kan deze informatie bundelen.
Verschillen tussen franchiseraad en franchisevereniging
Franchiseraad | |
Bestaat uit franchisegever én franchisenemers. | |
Richt zich op het belang van de formule als geheel. | |
Adviesgroep, meestal geen formele beslissingen. |
Franchisevereniging |
Bestaat alleen uit franchisenemers. |
Richt zich puur op de belangen van franchisenemers. |
Formele organisatie met een bestuur. |
Conclusie
Beide overlegorganen helpen om de periodieke communicatie tussen franchisegever en franchisenemers te organiseren, maar ieder op een andere manier. Een franchiseraad is meer informeel en gericht op samenwerking, terwijl een franchisevereniging een sterkere positie geeft aan de franchisenemers. Het grootste verschil met de franchiseraad is dat de franchisevereniging uitsluitend bestaat uit franchisenemers. Waar een franchiseraad het overkoepelende belang van de formule in het oog houdt en als gezamenlijk adviesorgaan fungeert, dient een franchisevereniging louter de belangen van de franchisenemers.
Nieuwsgierig wat dit voor uw franchiseonderneming kan betekenen? Neem contact met mij op via c.damen@vil.nl of 0620813752
Juridisch advies is altijd maatwerk. Deze blog bevat algemene informatie. Hoewel het artikel met veel aandacht en zorgvuldigheid is geschreven, is het verstandig om in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in te winnen. (Lees onze disclaimer).