Zzp’er ná 1 januari 2025
De Belastingdienst, zo is ondertussen duidelijk, zal met ingang van 1 januari 2025 weer gaan handhaven als de zogenaamde Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) wordt overtreden. Anders gezegd, de Belastingdienst zal vanaf die datum weer actief gaan controleren en handhaven op schijnzelfstandigheid bij zzp’ers.
Voor de Belastingdienst is het fijn dat ze nu weer kan gaan waken over de balans tussen werknemerschap en zelfstandigheid naast de gevallen waarbij er echt sprake was van kwaadwillendheid, welke gevallen al wel werden aangepakt. De belastingdienst wordt weer actief op een speelveld waarin zij de afgelopen jaren op de bank is gehouden. Ook de Vakbond, die de positie van de werknemer bewaakt, is gelukkig met het feit dat de Belastingdienst werkverschaffers en werkenden weer langs de lat van het DBA gaat leggen in de wetenschap dat de nodige werkverschaffers tegen de lamp gaan lopen.
Maar los van de vraag of het een “goede zaak” is dat de Belastingdienst weer aan de bak gaat, is duidelijk dat politiek gezien de wijze waarop de schijnzelfstandigheid wordt aangepakt uitermate chaotisch is.
De Wet DBA zal gehandhaafd worden, terwijl er een nieuwe wet: VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden), die de Wet DBA gedeeltelijk gaat vervangen en die gedeeltelijk gaat wijzigen, al op de plank ligt. De Wet DBA is kennelijk niet duidelijk genoeg. Ondertussen heeft de Hoge Raad in het beroemde Deliveroo-arrest een eigen kader gecreëerd op grond waarvan zelfstandigheid of werknemerschap beoordeeld moet worden.
Al met al – en de pers berichtte hier al uitvoerig over – zullen heel veel werkverschaffers vanwege de onduidelijkheid angstig zijn opdrachten te verschaffen aan zzp’ers om niet het risico te lopen de Belastingdienst op de stoep te krijgen, ook in gevallen waar er sprake is van echte opdrachten en echte zzp’ers. In plat Hollands gezegd: het is een zootje.
Natuurlijk helpen wij u als u in het doolhof terechtkomt. Het is, toegegeven, wel knap lastig om werkgevers, maar ook werknemers of toekomstige zzp’ers, duidelijkheid te verschaffen over wat nou precies hun positie is. Het blijft - in deze voor de rechtszekerheid sombere tijden – bij inschatten in plaats van zekerheid verschaffen. Maar geen nood, een goede inschatting kunnen we gelukkig vaak wel maken.