16 juni 2020

Monitors contractering NZa: wijkverpleging

Op verzoek van diverse partijen monitort de NZa globaal de landelijke afspraken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars in verschillende sectoren binnen de zorg. Jaarlijks brengt zij daar verslag van uit. Dit jaar werden de monitors vlak voor de uitbraak van het coronavirus gepubliceerd. In meerdere blogs bespreken wij per afzonderlijk onderdeel de monitor. Zo staan wij stil bij de paramedische zorg, de huisartsenzorg en de GGZ. Dit keer bespreken wij de wijkverpleging.

Belangrijkste bevindingen NZa
In het Hoofdlijnenakkoord wijkverpleging 2019-2022 (“Hoofdlijnenakkoord”) zijn zowel afspraken gemaakt over het contracteringsproces zelf als afspraken over inhoud van de contracten. De belangrijkste bevindingen van de NZa benoemen wij hieronder puntsgewijs: 

Verbeterthema’s
In 2018 zijn ActiZ, Zorgthuisnl, Patiëntenfederatie Nederland, V&VN en Zorgverzekeraars Nederland met elkaar vier verbeterthema’s voor contractering overeengekomen. In het Hoofdlijnenakkoord zijn daar vervolgafspraken op gemaakt. De NZa heeft de follow up van de thema’s bekeken:

Aanbevelingen
De NZa roept partijen op om de plannen om te zetten in concrete acties die weer terugkomen in de contractering. Verder heeft zij concrete verwachtingen van zowel de zorgverzekeraar als de zorgaanbieder.

Verwachtingen ten aanzien van de zorgverzekeraar:

Verwachtingen ten aanzien van de zorgaanbieder:

De NZa heeft aangegeven dat zij de monitor gericht aan zorgverzekeraars gaat terugkoppelen en hen gericht gaat aansporen tot verbetering. Verder zal zij de uitkomsten en aanbevelingen op regiobijeenkomsten van aanbieders naar voren brengen.

Paramedische zorg
Zoals gezegd bespreken wij voor u middels deze blogs in het kort een aantal onderdelen die in NZa monitors contractering naar voren komen. Eerder bespraken wij de huisartsenzorg en in een volgene blog zal de paramedische centraal staan.


Wilt u meer weten over de NZa monitors? Neem dan contact op met Jolijn Geven of een van de andere leden van ons brancheteam Zorg.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. Lees onze disclaimer.