Mijn naam is Janske Schrijnemaekers en ik ben gespecialiseerd in het Omgevingsrecht, dat is het recht waarin wordt geregeld hoe we moeten omgaan met de omgeving waarin wij leven. Daartoe behoren milieu, water, natuur en met name ruimtelijke ordening, Sinds dit jaar maak ik deel uit van Team VIL Duurzaamheid. Duurzaamheid is een hot topic en zie ik veel terugkomen in de wetgeving die van toepassing is voor mijn specialisme. Dat maakt dat ik graag deel wil uitmaken van ons team duurzaamheid.
Via de nieuwe Omgevingswet die per 1 januari 2024 van kracht is integreer ik duurzaamheid in mijn omgevingsrechtelijke praktijk. De Omgevingswet benoemt specifiek het doel duurzaamheid. Dat komt natuurlijk door de merkbare verandering van het klimaat. Vanwege klimaatverandering zijn aanpassingen aan de fysieke leefomgeving nodig. Te denken valt aan maatregelen tegen hittestress (meer groen en bomen) en droogte (beter en langer vasthouden van water). Duurzaamheid is daarmee ook een zeer actueel onderwerp, waarbij ook zeker een rol voor de wetgever is weggelegd om hierin te assisteren. De wetgever heeft dat dus onder meer geprobeerd via de Omgevingswet en wel via een aantal kerninstrumenten die duurzame ontwikkelingen faciliteren.
De Omgevingswet kent in totaal zes kerninstrumenten. Eén van die kerninstrumenten is het omgevingsplan, voorheen bestemmingsplan, hierin kunnen ook regels over duurzaamheid worden opgenomen en het omgevingsplan kan bepalen dat nieuwe en bestaande woningen moeten voldoen aan bepaalde duurzaamheidsregelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing en de verduurzaming van warmtevoorziening . Een ander kerninstrument is de omgevingsvisie, De omgevingsvisie houdt de langetermijnvisie in van een bestuursorgaan voor de fysieke leefomgeving. Zowel het Rijk, provincies als gemeenten stellen een omgevingsvisie op. In deze omgevingsvisie komen onderwerpen zoals de energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie terug.
De Omgevingswet is verder uitgewerkt in een aantal algemene maatregelen van bestuur (amvb’s), waaronder het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). In het Bbl is de mogelijkheid opgenomen voor het bevoegd gezag, dat is meestal de gemeente, om in een omgevingsplan maatwerkregels op te nemen met betrekking tot de energieprestatie en milieuprestatie bij nieuwbouw van gebouwen. Het Bal legt sterke nadruk op het beschermen van de lucht, water, bodem en natuur. Dit gebeurt door strikte normen te stellen voor activiteiten die potentieel schadelijk zijn. Het doel is om negatieve effecten op de gezondheid van mensen en op ecosystemen te minimaliseren.
De Omgevingswet biedt zodoende verschillende handvaten tot het realiseren van het duurzaamheidsdoel.
Mocht u meer info willen en/of willen sparren over het onderwerp duurzaamheid in het omgevingsrecht, neem dan gerust contact met mij op!