Gemeente en ontwikkelaar aansprakelijk voor wateroverlast buurpercelen

Gemeente en ontwikkelaar aansprakelijk

In een uitspraak van het hof ’s-Hertogenbosch is de gemeente Weert en een ontwikkelaar aansprakelijk gehouden voor schade als gevolg van verhoogde grondwaterstanden op de naburige percelen na realisatie van de ontwikkeling van een plangebied. De gemeente en ontwikkelaar waren voorafgaand aan de ontwikkeling ervan op de hoogte dat het plangebied en de omgeving vanwege de grondwaterhuishouding kwetsbaar gebied was.

Het hof rekent de gemeente en de ontwikkelaar aan dat ondanks dat zij voorafgaand aan de ontwikkeling een onderzoek naar de grondwatersituatie had laten verrichten zij dit onderzoek niet zorgvuldig genoeg heeft laten doen. Zo was verzuimd voorafgaand aan de realisatie de grondwaterstanden op en de feitelijke situatie van de buurpercelen op te nemen en was er geen onderzoek verricht naar de concrete gevolgen van het bouwplan voor de buurpercelen. Uit een door het hof bevolen deskundigenonderzoek volgt dat de gemiddelde grondwaterstand als gevolg van de ontwikkeling is verhoogd en de buurpercelen langer dan voor de realisatie van het bouwplan kampen met de gevolgen van hevige regenval.

Het hof acht het handelen van de gemeente en de ontwikkelaar onzorgvuldig en maatschappelijk onbetamelijk. Het hof is van oordeel dat na het vaststellen van het bestemmingsplan de gemeente en de ontwikkelaar, wetende dat het er sprake was van een hydrologisch kwetsbaar gebied, vóór de ontwikkeling van het plangebied de directe omgeving in kaart had moeten laten brengen en de negatieve gevolgen van de realisatie van het bouwplan had moeten laten onderzoeken. Was dit wel gebeurd, dan hadden tijdig adequate maatregelen kunnen worden getroffen.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Rob van Seumeren

Advocaat & Partner

AdvocaatNeem contact op