Download dit artikel als PDF 24 september 2021

Pijn in Platformland

‘Zelfs Jules de Corte moet dit hebben opgemerkt’ zou mijn vader, in tijden dat Woke nog niet bestond, gezegd hebben. Er heeft weer een zogenaamd Platform in het juridische stof gebeten. Nu is Helpling de klos. Helpling brengt schoonmakers en klanten in contact. Geheel tegen haar zin bestempelt de rechter Helpling als uitzendorganisatie. Dat was niet de bedoeling!

Platforms zijn commerciële, in hoge mate gedigitaliseerde, ondernemingen die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Ze schieten als paddenstoelen ( het is tenslotte herfst) uit de grond. Iedereen kent bijvoorbeeld Deliveroo, Uber en nu ook Helpling. Iedereen maakt er gebruik van en iedereen die zijn of haar handen uit de mouwen wil steken kan aanmonsteren en flexibel werken.
|
Contractspartner
De Platforms willen contractspartner en geen werkgever van hun medewerkers zijn. Dat komt mooi uit. Sommige Uber-chauffeurs, Deliveroo-bezorgers en Helpling-handen ( de ‘vrije jongens’ zal ik ze maar noemen ) willen ook niet in het keurslijf van de werknemer. Ze willen niet de dwang van de arbeidsovereenkomst. Ze willen werken wanneer en zoveel als ze zelf willen, ook al betekent dat dat ze in ruil voor die vrijheid geen loon krijgen als ze ziek zijn, geen ww als ze geen opdrachten meer krijgen en geen hypotheek als ze een huis willen kopen, want die ‘privileges’ zijn voorbehouden aan werknemers en niet aan zzp’ers. Andere Uber-chauffeurs, Deliveroo-bezorgers en Helpling-handen daarentegen (die ik dan maar ‘de onmachtigen’ zal noemen) willen best werknemer zijn, maar hebben geen keus en moeten het doen met het systeem dat de platforms aanbieden.

Enquête
Ik heb een informele enquête op microniveau gedaan. Lees: ik heb vrienden en familie gevraagd wat ze er van vonden. Of je affiniteit hebt met de Platforms, de vrije jongens of de onmachtigen hangt sterk af van je gedrag als consument, je politieke voorkeur en je generatie, heb ik gemerkt.

Het Nederlandse arbeidsrecht trekt zich van dit alles helemaal niets aan en leert al sinds mensenheugenis dat als iemand loon krijgt voor de arbeid die hij verricht van een organisatie die, zoals de wet dat dan zo wonderlijk noemt ‘gezag’ uitoefent ( lees: de baas is ) er sprake is van een werknemer en niet van een zzp’er. Zo werden Deliveroo en Uber tot werkgever bestempeld en Helpling tot uitzendbureau. Het tandenknarsen is te horen tot op de maan.

Sociaal-politiek
De wezenlijke vraag dringt zich wel op of in de beslissingen van de Nederlandse rechters niet alleen een juridisch, maar toch ook niet een sociaal-politiek oordeel zit. Als dat zo is, dringt zich vervolgens de vraag op of dit terecht is of wellicht onoverkomelijk nu de politiek het in deze laat afweten.  

Hoe je het ook wendt of keert, ons Trias-Politica-bestel wordt hier enorm op de proef gesteld. Deze stille strijd gaat echter wel ergens om. Het raakt de kern van ons sociale bestel. Houdt ogen en oren open. We gaan hier nog veel over horen.

Wilt u meer weten over deze blog, dan kunt u contact opnemen met Jaap Broekman of met één van onze andere Arbeidsrechtadvocaten.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).