Betaal vanaf 2025 geen kwijtscheldingswinstbelasting meer na herstructurering

Betaal vanaf 2025 geen kwijtscheldingswinstbelasting meer

Bij een schuldeisersakkoord, bijvoorbeeld via een WHOA, realiseert de schuldenaar een winst als gevolg van de kwijtschelding van de schulden van zijn schuldeisers. Wegens beperkte verrekeningsmogelijkheden, voorzagen veel ondernemingen opnieuw financiële problemen bij het betalen van de winstbelasting. Vanaf 1 januari 2025 zijn de mogelijkheden verruimd om deze kwijtscheldingswinsten te verrekenen.

Huidige problematiek

De huidige regelgeving maakt het mogelijk om verliezen in de vennootschapsbelasting tot een bedrag van 1 miljoen euro per jaar volledig te verrekenen met de belastbare winst. Boven dit bedrag is het verlies verrekenbaar met de helft van de resterende belastbare winst. In een eerdere blog schreven wij wat dit betekent voor de verrekening als gevolg van de gerealiseerde winst na een schuldeisersakkoord, namelijk dat deze mogelijk maar beperkt kan worden verrekend met het risico op het betalen van kwijtscheldingswinst tot gevolg.

Wijziging vanaf 2025

De Minister van Financiën heeft de problemen rondom het betalen van de kwijtscheldingswinst onderkend. Met ingang van 1 januari 2025 mag winst die tegenover de in het jaar niet verrekenbare verliezen staat alsnog onder de kwijtscheldingswinstvrijstelling worden gebracht. Op deze manier worden de negatieve fiscale gevolgen van het aanbieden van een schuldeisersakkoord verder beperkt.

Indien u meer wilt weten over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Jelle Beerens of een andere collega van de sectie Herstructurering & Insolventierecht.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).

Jelle Beerens

Advocaat

AdvocaatNeem contact op