Download dit artikel als PDF 15 juli 2021

De zaak van de Desinfecterende Dronkenlap

Rechtspraak waar eenieder – en juristen in het bijzonder – nog iets van kunnen leren wordt in de regel gepubliceerd. Dit heet – in een van die vaktermen die advocaten koesteren omdat het daardoor net lijkt alsof ze heel moeilijke dingen doen – jurisprudentie.

De jurisprudentie dezer dagen wemelt van de Corona uitspraken. Meestal is het vrij smakeloze kost – maar wel van belang, dus bel gerust – over bijvoorbeeld de vraag of werknemers dwingend gevraagd mag worden een mondkapje te dragen of over de vraag of je als werkgever van je werknemers weer mag verlangen dat ze op kantoor komen werken. Soms echter komt de Corona jurisprudentie ineens met een traktatie op bezoek, bijvoorbeeld met de bitterzoete zaak van de Desinfecterende Dronkenlap.

In een notendop: een vrachtwagenchauffeur wordt in Duitsland aangehouden met – naar uit de Atemalkoholvortest blijkt – een alcoholgehalte in zijn bloed van 1,88 promille/liter bloed. Ik heb even gegoogeld, maar dat komt neer op zo’n 7 tot 10 glazen bier!

Het transportbedrijf, de werkgever, verzoekt aan de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden omdat het bedrijf vindt dat de chauffeur ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.

De chauffeur voert hiertegen verweer. Hij geeft aan dat hij dwangmatig – d.w.z. elke 5 á 10 minuten! – zijn vrachtwagen en zichzelf met desinfectiemiddel reinigt omdat hij tot een Coronarisicogroep behoort. Het desinfectiemiddel bevat 80% alcohol en wordt door hem via de huid, door inademing en via de slijmvliezen opgenomen, zo stelt de chauffeur. Hem treft geen verwijt, zo meent ‘ie.

Maar helaas. De kantonrechter is volstrekt niet overtuigd van de stelling van de chauffeur dat het alcoholpercentage door het desinfectiemiddel tot dronken hoogte was opgestuwd. Bewijs dat het desinfectiemiddel daadwerkelijk voor dronkenschap kon zorgen ontbrak ook. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst.

En zo wordt ons zo nu en dan toch even een klein kroegverhaal voorgeschoteld tussen alle thuiswerk uitspraken door.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Jaap Broekman van de sectie Arbeidsrecht & Medezeggenschap.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).