Dit jaar moet het Circulair Materialenplan (CMP) het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP3) gaan vervangen. Het ontwerp Circulair Materialenplan ligt van 8 januari tot en met 18 februari 2025 ter inzage. Iedereen kan in deze periode op het CMP reageren. Wat houdt het CMP in en wat zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van LAP3?
CMP in het kort
De torenhoge ambitie van de overheid is Nederland circulair in 2050. Om die ambitie waar te kunnen maken is het noodzakelijk zuinig en slim om te gaan met grondstoffen, producten en afvalstoffen. Het CMP stelt als doel het beschermen van mens en milieu door het verminderen van grondstoffengebruik, het verlengen van de levensduur van producten en de hoogwaardige verwerking van materialen.
In het CMP wordt het overheidsbeleid voor afvalstoffenbeheer vastgelegd. De overheid gebruikt het CMP als basis voor het verlenen van vergunningen en toestemmingen en het handhaven van de afvalregelgeving. Het CMP helpt bedrijven bij het maken van circulaire keuzes. De nieuwe naam past bij de ketenbenadering van het plan.
Van sectorplannen naar keten- en afvalplannen
Het CMP introduceert zogenaamde ketenplannen en afvalplannen als vervanger van de sectorplannen uit LAP3. De ketenplannen zijn gericht op specifieke materiaalstromen: voor hout, kunstgras, textiel, papier & karton, beton en zonnepanelen. Ketenplannen bevatten ten opzichte van sectorplannen nieuwe elementen: regelgeving per ketenfase, beschrijvingen van circulaire ketens en aandacht voor de afvalstatus.
De afvalplannen geven de uitwerking van het beleid voor specifieke afvalstoffen. De indeling van de afvalplannen is wel gewijzigd. Zo bevat het een beschrijving van de afvalcategorieën en het mengen van afval. Afvalplannen bevatten de minimumstandaard voor verwerking en het beleid over grensoverschrijdend transport.
Het CMP introduceert een afvalplan over afgedankte PUR/PIR-isolatieplaten. Isolatieplaten die gevaarlijke stoffen kunnen bevatten dienen bij bouw- en sloopwerkzaamheden apart ingezameld te worden.
Hoogwaardige recycling
Het CMP moet hoogwaardige recycling stimuleren. Hieronder wordt verstaan: “de vorm van recycling waarbij het materiaal zoveel mogelijk en met een zo hoog mogelijke kwaliteit over zoveel mogelijk cycli in een materiaal of productketen wordt gehouden”. Deze principes zijn niet altijd met elkaar in lijn. Zo kan het verkrijgen van recyclaat van hoge kwaliteit op gespannen voet staan met het verkrijgen van zoveel mogelijk recyclaat. Het gaat dm de kwaliteit van het materiaal en welk primair materiaal wordt uitgespaard.
Circulair materialengebruik
Het CMP bevat een hoofdstuk over circulair materiaalgebruik. Dit hoofdstuk beschrijft op basis van verschillende uitgangspunten wat circulair ontwerp en circulair materiaalgebruik inhoudt. Het geeft aan welke afwegingen kunnen worden gemaakt bij het meer circulair toepassen van grondstoffen en materialen in producten. Dit onderdeel van het CMP moet bedrijven en overheden helpen circulair te werken. Het CMP is daarmee voor meer sectoren dan alleen de afvalsector van betekenis.
Enkele andere wijzigingen
De minimumstandaarden voor AVI-bodemas, textiel en shredderresidu worden aangepast. De regels voor het mengen van gevaarlijke afvalstoffen worden aangescherpt.
Tot slot
Wilt u weten wat het CMP betekent voor uw bedrijf? Op circulairmaterialenplan.nl vindt u meer informatie. Heeft u vragen over de juridische impact van het CMP op uw bedrijfsvoering? Neem gerust contact met me op.