Download dit artikel als PDF 06 juli 2016

ACM kan hogere boetes opleggen

Op 1 juli 2016 is de Wet verhoging boetemaxima in werking getreden. Met deze wet is het boetemaximum voor overtreding van de regels waar de ACM toezicht op houdt, waaronder het kartelverbod, verhoogd. Voor overtreding van het kartelverbod betekent dit het volgende.

I. Boetemaximum
Met de Wet verhoging boetemaxima gaat het absolute boetemaximum voor overtredingen van het kartelverbod omhoog van € 450.000 naar € 900.000. Dit geldt ook voor natuurlijke personen. Natuurlijke personen die beboet kunnen worden zijn opdrachtgevers van en feitelijk leidinggevenden aan een overtreding van het kartelverbod. De boete voor ondernemingen kan oplopen tot ten hoogste 10% van de omzet als dat boetebedrag hoger is dan het bedrag van € 900.000. Hiermee wordt beoogd het boetemaximum ook voor grotere onderneming afschrikwekkend te laten zijn.

Verder is het wettelijk maximum voor kartelboetes afhankelijk gemaakt van de duur van het kartel. De boete die ten hoogste kan worden opgelegd, wordt vermenigvuldigd met het aantal jaren dat de overtreding heeft geduurd, met een maximum van vier jaar en een minimum van één jaar. Hoe langer de deelname aan een kartel, hoe hoger de boete.

Voorbeeld: indien een onderneming één jaar aan een kartel heeft deelgenomen is het boetemaximum €  900.000 of, indien dat meer is, 10% van de omzet. Indien de onderneming vier jaar aan een kartel heeft deelgenomen, is het boetemaximum € 3.600.000 of – als dat meer is – 40 % van de omzet.

De kartelboete kan ook nog verdubbeld worden als er binnen een tijdvak van vijf jaar sprake is van recidive. Van recidive is sprake als aan de overtreder voor een eerdere overtreding van het kartelverbod opgelegde boete onherroepelijk is geworden.

Voorbeeld: indien in het hierboven gegeven voorbeeld aan een overtreder van het kartelverbod een maximale boete van € 3.600.000 kan worden opgelegd, zou de maximale boete in geval van recidive € 7.200.000 bedragen.

II. Wijze berekening boete
In de boetebeleidsregels wordt de wijze waarop ACM boetes berekent uiteengezet. ACM betrekt daarbij onder meer de volgende factoren:

  1. de betrokken omzet (d.w.z. de omzet behaald met de levering van goederen en diensten die verband houden met de overtreding);
  2. de ernst van de overtreding, de omstandigheden waaronder de overtreding is gepleegd en de duur van de overtreding, en
  3. boeteverhogende of boeteverlagende omstandigheden.

Als gevolg van de Wet verhoging boetemaxima worden ook de Boetebeleidsregel ACM 2014  gewijzigd.

III. Overgangsrecht
De Wet verhoging boetemaxima geldt alleen voor overtredingen die zijn begaan na de inwerkingtreding van de wet. Op overtredingen die vóór 1 juli 2016 zijn begaan (of begonnen en na 1 juli 2016 zijn beëindigd), blijft het recht van toepassing zoals dat vóór de Wet verhoging boetemaxima gold. Het overgangsrecht zoals bepaald in de Wet verhoging boetemaxima is ook van toepassing op de wijziging van de Boetebeleidsregel ACM 2014.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van onze specialisten mededinging en aanbesteding.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).