Download dit artikel als PDF 01 oktober 2013

AFM Rapport rentederivaten: banken hebben te positief beeld geschetst

Op 25 september 2013 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een rapport gepubliceerd over de dienstverlening van banken bij het aanbieden van rentederivaten contracten aan het professionele MKB en semipublieke instellingen. Na een verkennend onderzoek concludeert de AFM dat banken bij het aanbieden van rentederivaten contracten veelal een te positief beeld hebben geschetst. Negatieve scenario’s zijn daarbij onderbelicht gebleven. Ook is voor klanten niet altijd voldoende duidelijk of de bank ook adviseerde bij het aanbieden van rentederivaten contracten.

De komende maanden zal AFM nog een vervolgonderzoek verrichten. Het rapport van AFM volgt op een periode waarin de negatieve gevolgen van rentederivaten contracten regelmatig de publiciteit hebben gehaald. Ondertussen lopen er ook al diverse civiele procedures waarbij gedupeerde partijen trachten om geleden schade als gevolg van afgesloten rentederivaten contracten te verhalen op banken. In deze procedures zullen de gedupeerde partijen niet schromen om te verwijzen naar de recente bevindingen van de toezichthouder AFM. Mogelijk dat het rapport andere partijen aanspoort om een dergelijke procedure te starten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arnoud van Campen (via a.campen@vil.nl of 088-9080800) of met één van onze andere specialisten Aansprakelijkheid & Procespraktijk.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).