Download dit artikel als PDF 16 december 2013

Bestuurder mag zonder instemming aandeelhouders beslissen over verkoop Slotervaartziekenhuis

De door de Ondernemingskamer op 25 oktober jl. aangewezen bestuurder van het Slotervaartziekenhuis, mr. Insinger, mag zonder tussenkomst van de aandeelhouders beoordelen of de verkoop van het ziekenhuis doorgaat of niet. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam afgelopen woensdag 11 december 2013 beslist.

Omstandigheden
Vastgoedondernemer Jan Schram redde het Slotervaartziekenhuis, het eerste private ziekenhuis van Nederland,  in 2006 van een faillissement. Sinds het overlijden van Jan Schram is er een felle strijd gaande over de aandelen van het ziekenhuis tussen Aysel Erbudak en de erfgenamen van de ondernemer. De erven van Jan Schram zijn via Delta Onroerend Goed B.V. (“Delta Onroerend Goed”) aandeelhouder in het Slotervaartziekenhuis. Tevens is Delta Onroerend Goed aandeelhouder in Meromi Holding B.V.(“Meromi”). Aysel Erbudak is via Meromi en Jeemer B.V. (“Jeemer”) indirect betrokken bij het Slootervaartziekenhuis (haar twee kinderen zijn aandeelhouder in Jeemer). Ook de erven Schram houden aandelen in Jeemer.

Bij beschikking van de Ondernemingskamer van 18 en 25 oktober 2013 heeft de Ondernemingskamer bij wijze van voorlopige voorziening bepaald dat de aandelen die de erven Schram houden in het kapitaal van Jeemer en alle aandelen die Delta Onroerend Goed en Jeemer houden in het kapitaal van Meromi ten titel van beheer zijn overgedragen aan een beheerder mr. Soerjatin. Mr. Insinger werd benoemd als bestuurder van Meromi en Jeemer. De Ondernemingskamer is een landelijk Nederlands rechterlijk orgaan dat onderdeel is van het gerechtshof Amsterdam. Het heeft de taak (juridische) geschillen in Nederlandse vennootschappen te beoordelen en hier bindende uitspraken over te doen. Dit kunnen onder andere geschillen zijn tussen het bestuur, de raad van commissarissen, de aandeelhouders of de werknemers.

Op 16 oktober 2013 werd er een koopovereenkomst gesloten ten aanzien van de verkoop van de aandelen in het Slotervaartziekenhuis. De koopovereenkomst werd gesloten tussen de aandeelhouders in het Slotervaartziekenhuis, Delta Onroerend Goed, Meromi en MC Zuiderzee (de onderneming van zorgondernemer Loek Winter). Aysel Erbudak heeft vervolgens laten weten te werken aan een alternatief plan voor het Slotervaartziekenhuis met een internationaal ziekenhuisconcern, maar tevens gaf zij aan meer tijd nodig te hebben om tot een bod te komen. Naar verluidt wilden zorgverzekeraar Achmea en de ING-bank niet meewerken. Aysel Erbudak en haar kinderen stelden en stellen zich op het standpunt dat de algemene vergadering van Meromi en Jeemer haar medewerking dient te verlenen aan het uitvoeren van de koopovereenkomst. Gezien de feiten en omstandigheden zou dit uit de statuten van Meromi en Jeemer af te leiden zijn.

Verzoek
Om zeker te zijn dat de koopovereenkomst zou worden uitgevoerd heeft Delta Onroerend Goed de Ondernemingskamer verzocht te bepalen dat mr. Insinger de overeenkomst tot verkoop van de aandelen Slotervaartziekenhuis kan uitvoeren zonder tussenkomst van de algemene vergaderingen van aandeelhouders van Meromi en Jeemer. Aysel Erbudak en haar twee kinderen hebben dat verzoek bestreden.

Impasse
De Ondernemingskamer is van oordeel dat zich op aandeelhoudersniveau van Meromi en Jeemer een impasse voordoet, waardoor adequate besluitvorming met het oog op de belangen van de vennootschappen, maar ook met het oog op die van het Slotervaartziekenhuis, belemmerd wordt. Deze belemmering dient te worden opgeheven. Er is geen aanleiding aan te nemen dat mr. Insinger niet in staat is te beoordelen welke keuze dient te worden gemaakt: de koop gestand doen of deze ontbinden. Dit geldt ondanks het feit dat de algemene vergadering van Meromi en de algemene vergadering van Jeemer moet instemmen met de uitvoering van de koopovereenkomst.

Omstandigheden
De Ondernemingskamer zette afgelopen woensdag wel een aantal vraagtekens bij de koopovereenkomst. De Ondernemingskamer gaat ervan uit dat mr. Insinger bij haar beslissing om de koopovereenkomst gestand te doen rekening zal houden met een aantal omstandigheden, waaronder:

- de mate waarin zich een noodsituatie voordoet en het voortbestaan van het Slotervaartziekenhuis daadwerkelijk wordt bedreigd, indien de koopovereenkomst wordt ontbonden,
- de mogelijkheid van een hogere opbrengst in geval van een alternatief bod,
- de mate waarin de continuïteit van het Slotervaartziekenhuis in enig scenario al dan niet is gewaarborgd.

Beslissing
De Ondernemingskamer besluit dat voor het geval voor een besluit tot verkoop van de door Meromi gehouden aandelen in Slotervaartziekenhuis een besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders van Meromi vereist is dit vereiste tijdelijk buiten werking wordt gesteld. Inmiddels heeft mr. Insinger besloten de koopovereenkomst gestand te doen en heeft de MC Groep de aandelen in het Slotervaartziekenhuis overgenomen.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze sectie Onderneming & Contracteren.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).