Download dit artikel als PDF 04 april 2018

Bouwbedrijf Moonen in zwaar weer: hoe beperkt u uw schade?

Op 4 april heeft de rechtbank het faillissement uitgesproken van Bouwgroep Moonen. Dit faillissement kan grote gevolgen hebben voor schuldeisers, opdrachtgevers, werknemers, verhuurders en leveranciers. Indien u betrokken bent is het van groot belang om zo snel mogelijk vast te stellen wat dit concreet voor u betekent. Ook is het van belang om in actie te komen om uw schade waar mogelijk te beperken.

Als uitgangspunt geldt in zijn algemeenheid dat overeenkomsten niet worden gewijzigd als gevolg van een faillietverklaring. Dit betekent dat de rechten en verplichtingen van beide contractspartijen in beginsel ongewijzigd blijven gelden. Er gelden echter wel bijzondere rechten in geval van surseance en faillissement.

Zo verkrijgt in sommige gevallen een contractspartij op grond van de wet een gunstiger positie of kan er een betere positie worden gecreëerd door specifieke zekerheidsrechten uit te oefenen.

Advies: onderneem actie
Mocht u willen weten wat uw mogelijkheden zijn om uw rechten veilig te stellen en uw schade als gevolg van het faillissement te beperken, dan is het van belang dit in een vroeg stadium vast te stellen. U zult uw positie op correcte wijze aan de bewindvoerder of curator kenbaar dienen te maken. Indien u dit niet doet loopt u het risico dat u uw rechten alsnog prijsgeeft. In bepaalde situaties loopt u het risico door de bewindvoerder (of curator) aansprakelijk te worden gesteld voor de als gevolg van uw handelen ontstane schade.

Voor uitgebreide informatie over uw specifieke situatie kunt u uiteraard contact met ons opnemenOnze insolventiespecialisten zijn dagelijks actief met de behandeling van faillissementen, waardoor zij als geen ander weten wat uw belangen en bevoegdheden zijn. Daarnaast treden zij veelvuldig op voor belanghebbenden in faillissementen en surseances van betaling.