06 februari 2019

Brexit: de laatste stand van zaken

De dag waarop de Britten uit de EU stappen, 29 maart, komt nu echt dichtbij. En nog altijd is er geen witte rook. Waar een ‘no deal-Brexit’ eerst een theoretische mogelijkheid was, wordt dit scenario steeds waarschijnlijker. Mocht dat gebeuren, vreest men voor chaos en schade voor bedrijven en burgers.

May zit klem

Theresa May zit inmiddels behoorlijk klem: het Britse Parlement steunde vorige week een voorstel waarin de regering werd opgeroepen de EU niet zonder akkoord te verlaten. Tegelijk werd een plan dat tot een mogelijk uitstel van de Brexit had kunnen leiden weggestemd. Het Lagerhuis riep de regering op om tot een alternatieve regeling voor de backstop te komen. Maar de EU en Ierland geven voortdurend aan niet te willen heronderhandelen over het uittredingsakkoord. Daarmee is een compromis geen stap dichterbij gekomen.

Gevolgen ‘no-deal Brexit’
Ondertussen stapelt de soms verontrustende berichtgeving over de gevolgen van een ‘no deal-Brexit’ zich op. Zo legt Unilever voorraden van onder meer Ben & Jerry’s en Magnum-ijs aan en heeft één op de vijf Britse ondernemingen een deel van de bedrijfsvoering naar het buitenland verplaatst. Maar niet alleen het bedrijfsleven worstelt met de gevolgen van een eventuele ‘no deal-Brexit’. Zo voorzien ziekenhuizen problemen zoals tekorten aan medicijnen en hulpmiddelen, wordt de luchtvaart gewaarschuwd voor verlies aan vliegrechten en is er een overgangsregeling voor de fiscale gevolgen in de maak. Tot slot wordt zelfs gesproken over evacuatie van koningin Elizabeth, mocht het tot Brexit-rellen komen.

Volgende episode
Onder druk wordt alles vloeibaar, zo luidt het spreekwoord. We zullen zien of dat ook voor de Brexit geldt. Het moment van de waarheid volgt binnenkort.

 

Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Dineke van Dal.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).