Download dit artikel als PDF 26 augustus 2019

Brexit: komkommertijd echt voorbij

De afgelopen weken is het relatief rustig geweest rondom de Brexit. Hoewel er wel degelijk belangrijke ontwikkelingen waren – inmiddels zwaait bijvoorbeeld niet Theresa May maar Boris Johnson de scepter in Downing Street -, leek iedereen even toe aan een Brexit-break. Maar nu de deadline van 31 oktober 2019 in rap tempo dichterbij komt, is het weer alle hens aan dek.

De Iers-Noord-Ierse grens
Zoals bekend vormt de grens tussen Ierland en Noord-Ierland het grootste pijnpunt. Als het VK de EU verlaat, ontstaat op het Ierse eiland namelijk een harde grens. Dat wil de EU per se voorkomen. Daarom is in het door Theresa May gesmede uittredingsakkoord afgesproken dat, als de EU en het VK niet tot een nieuw handelsakkoord komen, de zogenaamde ‘backstop’ in werking treedt. Dit vangnet houdt in dat het gehele VK tijdelijk in een douane-unie blijft met de EU.

Een “spetterende” uitdaging
Boris Johnson wil van deze backstopregeling af. Hij heeft daar zijn politieke toekomst aan verbonden . Angela Merkel gaf Johnson de moeilijke taak – hij sprak zelf van een “spetterende” uitdaging - om binnen 30 dagen met een oplossing te komen. Wat die oplossing zou kunnen inhouden, blijft vooralsnog onduidelijk. Slaagt Johnson niet in deze taak, dan wordt het heel lastig om een no-deal Brexit af te wenden. De Britse regering houdt in dat scenario rekening met tekorten aan voedsel, medicijnen en brandstof.

 

Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Dineke van Dal.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (
Lees onze disclaimer).