11 april 2019

Brexit opnieuw uitgesteld, tot uiterlijk 31 oktober 2019

De oorspronkelijke datum 29 maart ging voorbij zonder Brexit, hetzelfde zal gelden voor 12 april. Wordt het dan alsnog 31 oktober? Afgelopen nacht hebben de Europese regeringsleiders na urenlang crisisoverleg de Britten opnieuw uitstel gegeven. Blijkbaar durft niemand een Brexit zonder deal aan.

Inhoudelijk geen stap verder
Daarmee krijgen de Britten tot uiterlijk 31 oktober de tijd om hun vertrek uit de EU op een ordelijke manier te regelen. Dit betekent volgens de EU echter niet dat over het reeds bereikte uittredingsakkoord opnieuw zal worden onderhandeld. Maar May heeft het Britse parlement al tot drie keer toe tevergeefs over dit akkoord laten stemmen. Het enige waar het parlement het over eens lijkt te zijn, is het voorkomen van een Brexit zonder deal. Om de patstelling in het Lagerhuis te doorbreken, is May in onderhandeling met Labour-leider Jeremy Corbyn. 

Nog even lid van de EU
De komende maanden blijft het VK dus lid van de EU. Mits het VK niet gaat dwarsliggen bij EU-besluiten, neemt de EU dat voor lief. Het betekent wel dat het VK misschien moet deelnemen aan de Europese verkiezingen op 23 mei. De gekozen datum van 31 oktober 2019 is geen willekeurige datum. Daarna wordt namelijk de nieuwe Europese Commissie geïnstalleerd.  

Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, zullen wij u verder informeren.

 

Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Dineke van Dal.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).