Download dit artikel als PDF 16 januari 2019

Brits Lagerhuis verwerpt Brexit-akkoord van premier May; hoe nu verder?

Gisteren stemde het Britse Lagerhuis tegen het Brexit-akkoord dat premier May in november 2018 met Brussel sloot. Het akkoord kreeg slechts 202 stemmen voor en maar liefst 432 stemmen tegen. Het is de grootste nederlaag voor een Britse regering sinds 1924. Sommige parlementariërs stemden tegen omdat ze tegen de Brexit zijn, anderen omdat ze voor een harde Brexit zijn. Hoe nu verder?

Motie van wantrouwen

Direct na de stemming diende Labour-leider Jeremy Corbyn een motie van wantrouwen in tegen de regering. Daarover wordt vandaag in het Lagerhuis gedebatteerd en gestemd. Als een meerderheid het vertrouwen in de regering opzegt en de motie dus wordt aangenomen, zou dit nieuwe verkiezingen tot gevolg kunnen hebben.

Wat als de regering van May de motie overleeft?
Als (de regering van) premier May de motie van wantrouwen overleeft, wil May in gesprek met de verschillende Britse partijen om te kijken of er een Brexit-deal mogelijk is waar ze wel een meerderheid voor kan krijgen in het Lagerhuis. Vervolgens zou ze dan naar Brussel kunnen met alternatieve voorstellen. Ze heeft echter maar tot maandag 21 januari om met een plan B te komen. Daarbij heeft de EU al aangegeven dat grote wijzigingen in het bestaande akkoord uitgesloten zijn.

Uitstel Brexit?
De Brexit staat gepland voor 29 maart. Het verwerpen van de Brexit-deal door het Lagerhuis gisteren bracht een aantal Britse parlementariërs ertoe om te proberen deze datum te verschuiven. Zij werken nu aan een motie om de procedure voor de uittreding uit de EU te vertragen. Met uitstel moeten echter alle 27 lidstaten instemmen. Brexit-deskundigen voorspellen dat dat alleen zal gebeuren als er nieuwe verkiezingen komen óf als er een tweede referendum komt.

Tweede referendum?
Een tweede referendum was lang onbespreekbaar, maar lijkt na gisteren toch minder onwaarschijnlijk. Als de motie van wantrouwen van Labour-leider Jeremy Corbyn het niet haalt, voorspellen Brexit-deskundigen dat Corbyn zich hard zal maken voor een tweede referendum.

Kortom…
Er is nog van alles mogelijk: verkiezingen, een nieuw referendum, geen deal, toch een heronderhandeling met de EU… Een harde, ‘no deal’-Brexit lijkt echter een steeds waarschijnlijker scenario. Lees in de blog van Dineke van Dal wat zo’n harde Brexit voor u zou betekenen.


Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Floor van der Pol.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in (Lees onze disclaimer).