Download dit artikel als PDF 15 maart 2019

Een week vol Brexit-stemmingen in het Britse Lagerhuis. En nu?

Nadat de Britse premier May een aanvulling op het eerder bereikte Brexit-akkoord overeenkwam met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, moest zij hiermee terug naar het Britse Lagerhuis. Het Lagerhuis stemde tegen de deal, vervolgens tegen een harde Brexit en tot slot vóór uitstel van de Brexit.

Zorgen over ‘backstop’ in Lagerhuis nog te groot

Afgelopen dinsdag stemde het Lagerhuis tegen het gewijzigde Brexit-akkoord dat May met Juncker overeenkwam. Hoewel May had gehoopt dat de aanpassingen voldoende zouden zijn voor het Lagerhuis, maakt het Lagerhuis zich nog te veel zorgen over de zogenaamde ‘backstop’ (het al dan niet open blijven van de grens tussen Noord-Ierland (dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort) en Ierland (dat bij de Europese Unie blijft horen)).

Harde Brexit?
Doordat het akkoord werd weggestemd, moest vervolgens afgelopen woensdag over een harde Brexit (dus een Brexit zonder transitieperiode) worden gestemd. Daar was het Lagerhuis ook tegen. Daarbij werd aangegeven dat niet alleen een harde Brexit per 29 maart a.s. geen optie is voor het Lagerhuis, maar dat het Lagerhuis ook tegen een harde Brexit ná deze deadline is.

Uitstel dan?
Weer een dag later werd gestemd over uitstel van de Brexit-datum. Dat bleek een voorstel waar het Lagerhuis wel voorstander van was. Dat betekent dat May met een verzoek aan de regeringsleiders van de EU naar Brussel zou moeten. Ze wil echter eerst nog een keer proberen een meerderheid te vinden voor haar akkoord met Juncker. Daarover wordt komende week dan ook opnieuw gestemd in het Lagerhuis. Wordt het akkoord wederom weggestemd, dan zal May naar Brussel moeten met een verzoek om uitstel. Met een dergelijk verzoek moeten de regeringsleiders van de EU unaniem instemmen. Dat betekent niet dat alle regeringsleiders van de EU vóór moeten stemmen. Het is ook mogelijk dat een of meer regeringsleiders zich onthoudt van stemming. Er mag alleen niemand tégen stemmen. 21 maart a.s. vindt een nieuwe EU-top plaats en zal gestemd worden over het verzoek tot uitstel.


Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Floor van de Pol.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in (Lees onze disclaimer).