Download dit artikel als PDF 17 april 2015

Initiatiefwetsvoorstel Flexibel Werken aangenomen: het recht van thuiswerken

Op 14 april jl. is het initiatiefwetsvoorstel Flexibel Werken in de Eerste Kamer aangenomen. Deze wet heeft tot doel om flexibel werken te bevorderen door telewerken en werken op voor de werknemer gunstige tijden te stimuleren.

Op dit moment kunnen werknemers alleen een verzoek doen om het aantal arbeidsuren aan te passen. Op grond van het wetsvoorstel Flexibel Werken kan de werkgever ook een verzoek doen om arbeidstijden en arbeidsplaats aan te passen.

Op dit moment kunnen werknemers die kort in dienst zijn hun werkgever slechts verzoeken om aanpassing van het aantal arbeidsuren wanneer zij ten minste één jaar in dienst zijn. Op grond van het wetsvoorstel Flexibel Werken mag een aanvraag voor urenverkorting, aanpassing arbeidstijden en/of aanpassing arbeidsplaats worden gedaan door iedere werknemer die ten minste 6 maanden bij de werkgever in dienst is. Als het verzoek wordt afgewezen mag de werknemer een jaar later opnieuw een verzoek indienen.

Uiteraard leent niet iedere functie zich voor telewerken en aanpassing van arbeidstijden. Op grond van het wetsvoorstel Flexibel Werken mag een verzoek van werknemer om op andere tijden te werken slechts door de werkgever worden afgewezen wanneer sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Bij een zwaarwegend bedrijfsbelang moet je denken aan financiële, organisatorische of rooster-technische problemen.

Bij een verzoek tot telewerken speelt het zwaarwegend bedrijfsbelang geen rol. De werkgever mag dit verzoek afwijzen, mits hij de afwijzing goed motiveert. Van de werkgever wordt verwacht dat hij onderbouwt waarom het voor die specifieke functie niet mogelijk is om aan het verzoek van de werknemer te voldoen.

Het wetsvoorstel Flexibel Werken is alleen van toepassing op werkgevers die meer dan tien werknemers in dienst hebben.

Zoals gezegd betreft het een initiatiefwetsvoorstel. Dit houdt in dat dit wetsvoorstel niet uit de koker van de regering komt. Het wetsvoorstel zal na goedkeuring door de Tweede Kamer en Eerste Kamer dus nog eerst langs de ministerraad moeten. Wanneer de wet in werking treedt is nog niet bekend.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met één van onze specialisten arbeidsrecht.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).