Download dit artikel als PDF 19 april 2019

Nationaal Regime geeft verlichting onder nieuwe beleggersrichtlijn MiFID II

Ter bescherming van beleggers en de integriteit van de financiële markten is in 2007 een Europese richtlijn geïntroduceerd. Dit is de zogeheten Markets in Financial Instruments Directive (MiFID I). Inmiddels is er opvolgende regelgeving van kracht geworden die leidt tot strengere eisen, maar er wordt op nationaal niveau ook verlichting geboden.

Introductie MiFID II
Het afgelopen jaar is MiFID I aangescherpt door de invoering van MiFID II. Deze richtlijn bevat onder meer uitgebreidere rapportageverplichtingen en scherpere regels over beloningsbeleid en beleggingsadvies. Ook zijn nieuwe regels ten aanzien van kostentransparantie geïntroduceerd om klanten meer inzicht te geven in de kosten die met beleggingen gepaard gaan.

Geen grap: per 1 april Nationaal Regime van toepassing
De invoering van MiFID II heeft grote impact op veel beleggingsondernemingen en financiële dienstverleners. Per 1 april jl. is daarom het Nationaal Regime ingevoerd. Dit is een vrijstelling die bepaalt dat slechts een deel van de regels van MiFID II van toepassing is. Het Nationaal Regime is met name van belang voor financiële dienstverleners die adviseren over hypothecair krediet en / of vermogen. Zij dienen wel te beschikken over een Nationaal Regime-registratie. Ook beleggingsondernemingen die zich louter beperken tot advies over beleggingsfondsen of het ontvangen en doorgeven van orders in dit soort fondsen kunnen hun voordeel doen met de minder zware eisen zoals die gelden onder het Nationaal Regime. Wel zullen zij een verlichte vergunning voor een beleggingsonderneming moeten aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten.

Voorwaarden voor toepassing Nationaal Regime
Om in aanmerking te komen voor toepassing van het Nationaal Regime gelden diverse organisatorische eisen en gedragsregels. Zo moeten beleidsbepalers geschikt en betrouwbaar zijn. Daarnaast gelden er diverse voorwaarden op het gebied van onder meer informatieverstrekking, kostentransparantie en beloning. Op de website van de Autoriteit Financiële Markten is hierover nadere informatie te vinden.


Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met Arnoud van Campen of een andere collega uit ons Brancheteam Finance.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).