Download dit artikel als PDF 24 juli 2015

Ondernemers: pas op voor Bibob!

Op 23 juli 2015 werd op de website van het ED een bericht geplaatst dat een varkensboer uit Someren moet sluiten na een negatief advies van Justitie. Maar hoezo een negatief advies van Justitie? Heeft Justitie dan wat te adviseren bij varkensboeren? De sleutel voor het antwoord op deze vragen moet worden gevonden in de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (wet Bibob).

Bibob
De wet Bibob is er onder andere op gericht om te voorkomen dat vergunningen worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Stel dat u een horecazaak wil beginnen. U dient daartoe een aantal vergunningen, zoals een Drank- en horecawetvergunning, aan te vragen en te verkrijgen van de gemeente waar u de horecazaak wil starten. De gemeente is echter op grond van de wet Bibob bevoegd om onderzoek te doen naar de mogelijkheid dat u de vergunning aanvraagt om strafbare feiten te plegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het witwassen van geld. Wanneer de gemeente deze vrees heeft, kan het advies vragen aan het Bureau Integriteitsbeoordelingen, dat onderdeel is van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dit bureau brengt vervolgens een rapportageverslag uit aan het bestuursorgaan en geeft een advies over de mate van gevaar dat de vergunning daadwerkelijk zal worden gebruikt voor het plegen van strafbare feiten. Dit kan vervolgens de grondslag zijn om een aanvraag van een vergunning te weigeren.

Alsnog verleende vergunning intrekken
Wat echter niet veel mensen weten is dat de reikwijdte van de wet Bibob niet beperkt is tot bijvoorbeeld horeca- en bijvoorbeeld seksinrichtingen. Dat blijkt ook wel uit het ED nieuwsbericht. De wet Bibob – in samenhang met andere wetgeving – kan namelijk ook een grondslag bieden om een reeds verleende vergunning alsnog in te trekken. Dat is wat er gebeurde in het geval van de varkensboer uit Someren.

Kort en goed: wees als vergunninghouder altijd bewust van het feit dat de wet Bibob een rol kan spelen bij de vraag of u een vergunning krijgt of behoudt.

Wilt u meer weten over de reikwijdte van de wet Bibob, dan kunt u contact opnemen met één van onze specialisten Vastgoed & Omgeving.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).