Download dit artikel als PDF 15 mei 2014

Recht om vergeten te worden

Op 13 mei 2014 heeft het Europese Hof van Justitie een belangrijke uitspraak gedaan over het ‘recht om vergeten te worden’ op internet. Personen die via zoekmachines in verband worden gebracht met door anderen op internet geplaatste informatie, worden met deze uitspraak beter beschermd.

Via zoekmachines, zoals Google, kan worden gezocht op namen van individuele personen. In de zoekresultaten wordt vervolgens een gestructureerd overzicht - met links - getoond van de webpagina’s die informatie over deze persoon bevatten. Deze webpagina’s kunnen gevoelige informatie bevatten over het privéleven van de betreffende persoon. Gelet op de belangrijke rol die zoekmachines hebben in de samenleving, kan dit voor de betreffende persoon erg nadelig zijn.

Dit speelde ook in een Spaanse zaak waarin de Spaanse rechter vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie over de rechten van de betrokkene. Aan de orde was de vraag of zoekmachine Google gevolg moest geven aan een verzoek tot het verwijderen of maskeren van persoonsgegevens, zodat deze zouden verdwijnen uit de zoekresultaten en de links. Dit verzoek was ingediend door een persoon, wiens naam via zoekmachine Google in verband werd gebracht met negatieve berichten over hem op internet.

Het Hof oordeelt in zijn arrest dat het tonen van persoonsgegevens in zoekresultaten kan worden aangemerkt als een verwerking van persoonsgegevens waarvoor de zoekmachine verantwoordelijk is. Dit betekent dat de zoekmachine zich dient te houden aan de geldende privacywetten.

Het Hof oordeelt verder dat de zoekmachine onder bepaalde voorwaarden verplicht is om links naar webpagina’s, waarop door derden informatie over de betrokken persoon is geplaatst, uit de zoekresultaten te verwijderen. De  zoekmachine kan hiertoe onder omstandigheden zelfs verplicht zijn indien de informatie op de betreffende websites op zichzelf niet onrechtmatig is.

Het Hof merkt wel op dat er een goed evenwicht gezocht moet worden tussen enerzijds de belangen van de betrokken persoon en anderzijds de belangen van de internetgebruikers die toegang tot die informatie willen hebben. Het Hof geeft aan dat de rechten van de betrokken persoon weliswaar voorrang hebben op het belang dat internetgebruikers hebben bij het verkrijgen van informatie, maar dat de uitkomst van de belangenafweging kan afhangen van de aard van de gepubliceerde informatie en de gevoeligheid ervan voor het privéleven van de betrokken persoon en van het belang dat het publiek erbij heeft om over deze informatie te beschikken. Hierbij is mede van belang welke rol de betrokken persoon in de maatschappij vervult. Des te bekender de betrokken persoon, des te eerder zal de belangenafweging in zijn nadeel uitvallen.

Aan het Hof was verder de vraag gesteld of zoekmachines ook moeten voldoen aan een verzoek tot het verwijderen van bepaalde links, indien dit is gebaseerd op de wens van de betrokken persoon dat over hem beschikbare informatie na verloop van tijd wordt ‘vergeten’. Het Hof oordeelt dat het via internet beschikbaar stellen van informatie waarvan het gebruik aanvankelijk rechtmatig was, na verloop van tijd in strijd kan zijn met de privacyregels. Dit kan het geval zijn indien de informatie ontoereikend is, na verloop van tijd niet meer ter zake doet of bovenmatig is, gelet op het oorspronkelijke doel van het gebruik van de informatie. Ook hier zal weer een belangenafweging moeten plaatsvinden. Afhankelijk van de omstandigheden van het geval kan het ‘recht om vergeten te worden’ dus worden ingezet om informatie van internet verwijderd te krijgen.

Met dit arrest lijkt het Hof een voorschot te nemen op de Algemene Verordening  Gegevensbescherming, die de huidige Privacyrichtlijn op termijn zal gaan vervangen. In deze verordening, die thans in concept voorligt, is het ‘recht om vergeten te worden’ ook opgenomen.

Het arrest van het Hof van Justitie treft u hier aan.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met één van onze andere specialisten van de sectie Intellectueel Eigendom & IT.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).