29 november 2013

VIL vecht met succes beperking overslagvolumes Noordzeekanaal aan

De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft bij voorlopige voorziening een streep gezet door een bepaling in het bestemmingsplan “Zeezicht” van de gemeente Velsen.

De gemeente had in dit nieuwe bestemmingsplan de maximale overslagcapaciteit van een ‘lichterlocatie’ in het Noorderbuitenkanaal drastisch beperkt. Op deze locatie worden zeeschepen - die via het Noordzeekanaal naar de Amsterdamse haven willen varen - verlost van een deel van hun lading, zodat hun diepgang vermindert (‘lichteren’) en ze het Amsterdamse havengebied kunnen bereiken. De gemeente had in het bestemmingsplan een maximum gesteld op de overslag van solid fuels (waaronder steenkolen), ijzererts, granen en veevoer.

Twee in het Amsterdamse havengebied gevestigde  op- en overslagbedrijven dreigden ernstig te worden gedupeerd door de beperking van de lichtercapaciteit. Milieuadvocaat Michiel Bos bepleitte namens de twee bedrijven de schorsing van de beperkende bestemmingsplanregel. Een soortgelijk verzoek werd ook gedaan door de advocaat van het Amsterdams Havenbedrijf.

De rechter heeft de schorsingsverzoeken toegewezen. In afwachting van de uitspraak van de Afdeling in de bodemzaak is de beperking van de baan. De volledige uitspraak is te vinden op de site van de Raad van State.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michiel Bos of één van onze andere specialisten vastgoed en omgeving. Michiel maakt deel uit van het Brancheteam Afval & Recycling.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).