Download dit artikel als PDF 14 november 2018

Voorlopig akkoord over Brexit

De onderhandelaars namens het Verenigd Koninkrijk en de EU hebben gisteren (13 november 2018) na 595 dagen intensief onderhandelen een voorlopig akkoord bereikt over hoe het Verenigd Koninkrijk uit de EU zal treden. Het is (nog) niet bekendgemaakt wat het conceptakkoord inhoudt.

Hoewel dus nog niet alles duidelijk is, verwacht men dat in ieder geval overeenstemming is bereikt over één van de belangrijkste knelpunten in de onderhandelingen: de grens tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland (dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk). De EU wil controle houden over deze toekomstige grens tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, terwijl het Verenigd Koninkrijk pertinent tegen een harde grens is.

Conceptakkoord
De Britse premier Theresa May heeft gisteravond haar ministers één voor één ontvangen voor individuele gesprekken over het conceptakkoord. Vanmiddag komt de Britse ministerraad bijeen om het onderhandelingsresultaat te bespreken. Ook komen de ambassadeurs van de overige 27 EU-lidstaten vandaag in Brussel bijeen om (onder meer) het conceptakkoord te bespreken.

Voor een definitief akkoord dienen het Britse kabinet, het Britse parlement, het Europees parlement en een kwalificeerde meerderheid van EU-lidstaten (20 lidstaten die 65% van de EU-bevolking vertegenwoordigen) in te stemmen met het akkoord. De verwachting is dat de goedkeuring van het Britse kabinet het lastigst wordt. De Britse premier Theresa May kan op felle tegenstand rekenen. De verdeeldheid in de Britse politiek is zelfs zo groot dat de kans bestaat dat een aantal ministers het akkoord niet zal accepteren en ontslag neemt.

De druk om een akkoord te bereiken is op dit moment enorm groot. Het Verenigd Koninkrijk zal immers per 29 maart 2019 uit de EU treden en er moet nog ontzettend veel geregeld worden voor die tijd. Wij verwachten dan ook dat er snel meer duidelijkheid zal komen over (de inhoud van) het (concept)akkoord.

Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Floor van de Pol.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in (Lees onze disclaimer).