Download dit artikel als PDF 09 juni 2020

Wetsvoorstel voor tijdelijk betalingsmoratorium bij problemen door COVID-19

Er is een wet op komst om ondernemers, die als gevolg van de overheidsmaatregelen tegen covid-19 tijdelijk niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, te beschermen tegen beslaglegging en faillissementsaanvragen.

De voorgestelde wet maakt het voor de ondernemer mogelijk om de behandeling van een ingediende faillissementsaanvraag maximaal 6 maanden te laten uitstellen, of om een gelegd beslag (tijdelijk) te laten opheffen. De ondernemer moet daarvoor aantonen dat de onderneming voor de maatregelen tegen covid-19 wel aan haar betalingsverplichtingen kon voldoen, en dat de omzet van de onderneming na de maatregelen met tenminste 20% is gedaald. Daarnaast moet het aannemelijk zijn dat de onderneming weer aan haar verplichtingen zal kunnen gaan voldoen, als de maatregelen tegen covid-19 achter de rug zijn.

Het voorstel voor deze wet is op dit moment het onderwerp van een internetconsultatie. Dat houdt in dat burgers hun zienswijze op het wetsvoorstel kunnen geven, voordat het wetsvoorstel verder wordt behandeld.

Indien u naar aanleiding van deze blog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met Floortje van Tilburg of Inge Lakwijk.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundige juridisch advies in (lees onze disclaimer).