Download dit artikel als PDF 13 januari 2021

WHOA bij groepsvennootschappen

In de praktijk komt veelvuldig voor dat een schuldenaar-vennootschap onderdeel uitmaakt van een concern ofwel groep van vennootschappen. Dat kan in het kader van een akkoord leiden tot moeilijkheden. We zien immers vaak dat er in concernverband groepsgaranties worden afgegeven. Zo kan bijvoorbeeld zijn afgesproken dat andere rechtspersonen binnen de groep borg staan voor de nakoming van de verplichtingen van de hoofdschuldenaar. Hoe werkt dit nu met de groepsgaranties onder de WHOA? Blijven deze overige groepsvennootschappen nu met de gebakken peren zitten na een succesvolle herstructurering van hun groepsgenoot onder de WHOA?

Aansprakelijkheid borg en medeschuldenaar onder de WHOA
Een (gehomologeerd) kan leiden tot wijziging van het vorderingsrecht van een schuldeiser. In beginsel behoudt deze schuldeiser het recht om een derde, waaronder een borg en medeschuldenaar, die aansprakelijk is voor een schuld van de schuldenaar of op enigerlei zekerheid heeft gesteld voor de betaling van die schuld, aan te spreken tot voldoening van zijn oorspronkelijke vordering. Onder de WHOA geldt echter een uitzondering voor groepsgaranties die zijn afgegeven door rechtspersonen die onderdeel uitmaken van dezelfde groep. Als voldaan is aan een viertal voorwaarden, dan kan een schuldeiser na de totstandkoming van een akkoord onder de WHOA ook de borg en/of medeschuldenaren van de schuldenaar-vennootschap niet langer aanspraken voor voldoening van de schuld van de schuldenaar-vennootschap.

Voorwaarden voor voorkomen aansprakelijkheid groepsvennootschappen
Allereerst dienen de rechten van de schuldeisers jegens de betrokken groepsvennootschappen te strekken tot voldoening of tot zekerheid voor de nakoming van verbintenissen van de schuldenaar-vennootschap of van verbintenissen waarvoor die groepsvennootschappen met of naast de schuldenaar-vennootschap aansprakelijk zijn. De betrokken rechtspersonen moeten – net als de schuldenaar-vennootschap – verkeren in de situatie waarin het redelijkerwijs aannemelijk is dat zij met het betalen van hun schulden niet kunnen voortgaan. De betrokken groepsvennootschappen moeten verder met de voorgestelde wijziging hebben ingestemd of het akkoord moet worden aangeboden door een herstructureringsdeskundige. Als laatste moet de rechtbank rechtsmacht hebben als deze groepsvennootschappen zelf een akkoord op grond van deze afdeling zouden aanbieden en een homologatieverzoek zouden indienen.

Breed akkoord
Meerdere rechtspersonen die samen een groep vormen en tegelijkertijd een WHOA-akkoord aanbieden, kunnen één van de gerechten die relatief bevoegd is, in een gezamenlijk verzoek vragen kennis te nemen van alle verzoeken die worden ingediend in het kader van de totstandkoming van een akkoord ten aanzien van deze rechtspersonen. Bij een dergelijk akkoord is het de bedoeling om ook te voorzien in een herstructurering van garanties, voor zover die zijn afgegeven door vennootschappen die onderdeel vormen van de groep waar de schuldenaar ook onderdeel van uitmaakt.


Deze blog is een onderdeel van onze reeks over de WHOA. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons WHOA-team of kijken op ons WHOA-platform.

Juridisch advies is altijd maatwerk. Deze blog bevat algemene informatie. Hoewel het artikel met veel aandacht en zorgvuldigheid is geschreven, is het verstandig om in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in te winnen. (
Lees onze disclaimer).