11 december 2018

Zachte Brexit lijkt weer iets verder weg

Vandaag zou het Britse Lagerhuis stemmen over het in november bereikte Brexit-akkoord. Echter, na een dagenlang debat heeft Theresa May de stemming voor onbepaalde tijd uitgesteld. May zag in dat ze de stemming in het parlement niet zou winnen. Het grootste struikelblok vormt de zogenaamde backstop voor de Noord-Ierse kwestie. Deze backstop houdt in dat, als de onderhandelingen over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland mislukken, het gehele Verenigd Koninkrijk (VK) ook na 31 december 2020 in een douane-unie blijft met de EU.

Rondgang Europese regeringsleiders
Theresa May maakt nu een rondgang langs de belangrijkste Europese regeringsleiders in een poging de overeengekomen deal te verbeteren. Haar charmeoffensief begon vanochtend al bij premier Rutte. Er lijkt echter weinig ruimte voor heronderhandelen. Donderdag zullen de Europese leiders laten weten of en hoe ze ertoe willen bijdragen dat het Britse parlement het akkoord alsnog goedkeurt.

Andere scenario’s?
Omdat een zachte Brexit weer iets verder weg lijkt, moet steeds meer rekening worden gehouden met een ‘no deal’-scenario, inhoudende dat er op 30 maart 2019 geen uittredingsakkoord ligt. De Algemene Rekenkamer heeft berekend dat dat de Nederlandse overheid op korte termijn 2,3 miljard euro zal kosten. Wat de extra kosten voor het bedrijfsleven zullen zijn, is nog onduidelijk. Een ander mogelijk scenario is dat er een nieuw referendum komt en zelfs dat het VK de Brexit annuleert. Het Europese Hof van Justitie heeft gisteren beslist dat het VK daarvoor geen toestemming van de andere EU-lidstaten nodig heeft.


Wilt u meer weten over de Brexit? Wij houden u op de hoogte middels onze blogs. U kunt ook contact opnemen met Dineke van Dal.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).