Gaming

Wij zijn het enige full-service team in Nederland dat is gespecialiseerd in de juridische vraagstukken die spelen in de game-industrie. Onze teamleden combineren hun passie voor games met hun juridische kennis om samen met u de juiste koers te bepalen. Een koers waarbij rekening wordt gehouden met uw doelen en met de snel veranderende en zeer competitieve markt.

Of het nu gaat om de licentievoorwaarden eula en unity, merchandise- en licentie overeenkomsten, esports contracten, loot boxes, of over toernooilicenties: de juridische thema’s bij het ontwikkelen en distribueren van games bevatten voor ons team geen easter eggs.

Ons team

Wat doen we?
Als full-service team kunnen wij u ontzorgen bij al uw juridische uitdagingen. Wij kunnen snel met u schakelen over onderwerpen als arbeidsovereenkomsten, intellectueel eigendom of publishing contracten. Specifieke onderwerpen waarover wij adviseren zijn:

 • Publishing deals
 • Outsourcing van development en het porteren van games
  (bijvoorbeeld van PC naar Switch, of een deel van de ‘eerste’ versie)
 • Licenties
  (EULA’s, engines, merchandise, brand licenses en esportslicenties)
 • Arbeidsrechtelijke vraagstukken
  (bijvoorbeeld het inzetten van een 3D Artist, als freelancer of als werknemer?)
 • Privacy
  (compliance en vraagstukken over de AVG/GDPR, zoals over spelersdata bij player acquisition en player retention)
 • Corporate/M&A
  (financieringsstructuren, investeringen, participaties en bedrijfsovernames)


We werken onder andere voor

Developers   Spelers, managers en organisatoren in esports

Bedrijven in media en entertainment    Publishers

Ontwikkelaars en gebruikers van serious games


Een greep uit onze cliënten


greep-uit-game-klanten.png


Samenwerkingspartners

Onze expertise is bekrachtigd middels een exclusief legal partnership met de brancheorganisatie voor de Nederlandse gaming industrie: Dutch Games Association (DGA). Deze organisatie heeft als doel om Nederlandse gameontwikkelaars met elkaar te verbinden en te helpen op (inter)nationaal niveau. Daarnaast werken we nauw samen met de Dutch Game Garden (DGG). Deze game incubator heeft al meer dan 100 gamestudio's gehuisvest. De missie is het creëren van werkgelegenheid en economische groei door de Nederlandse gamesindustrie te ondersteunen en ondernemerschap te bevorderen. Tot slot hebben we goede banden met de Breda University of Applied Sciences (BUAS). Een instelling voor hoger onderwijs met studenten uit zo’n 100 landen die onder andere diverse game-opleidingen aanbiedt.

samenwerkingspartners-brancheteam-gaming.png


Gamechanger 2019
Over het jaar 2019 won advocaat René Otto de Gamechanger award van de Game Bakery Awards. Deze prijs wordt toegekend aan een persoon of organisatie die in dat jaar de positiefste impact heeft gehad op de Nederlandse gamesindustrie. De reden waarom René won is omdat hij zich actief inzet voor de (juridische) vertegenwoordiging van de gamesindustrie, zoals in de discussie over Loot Boxes. Als verdere toelichting wordt door industrieprofessionals aangegeven dat zij waardering hebben voor de wijze waarop René de stem vertolkt van de gamesindustrie en daarbij vecht voor haar rechten in allerlei aangelegenheden. Daarbij wordt opgemerkt dat René inmiddels wordt gezien als onderdeel van deze mooie industrie.

gamechanger-voor-webpagina-gaming.png