Download dit artikel als PDF 27 maart 2015

Auteursrechten op smaak

Op 13 januari 2015 heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag een bijzondere uitspraak gedaan over auteursrechten op smaak. De uitspraak is gedaan in een beschikking over een bewijsbeslag dat werd verzocht door Levola, de producent van Heksenkaas. De voorzieningenrechter neemt in de beschikking aan dat de smaak van Heksenkaas auteursrechtelijk beschermd is. Levola stelde dat het product Magic Cheese, een smeersel dat qua smaak lijkt op Heksenkaas, inbreuk maakt op de auteursrechten van Levola op de smaak van Heksenkaas. Naar verluidt is dit de eerste keer dat een Nederlandse rechter heeft geoordeeld dat een smaak auteursrechtelijk beschermd is. Op 16 juni 2006 oordeelde de Hoge Raad in het Lancôme/Kecofa arrest al wel dat auteursrechten kunnen worden ingeroepen voor een geur (parfum).

Over de Heksenkaas oordeelt de voorzieningenrechter:

“Gelet op het arrest Lancôme/Kecofa is voorshands aannemelijk dat er auteursrecht op een smaak kan rusten en dat (de smaak van) het product van verzoekster voldoet aan de eisen voor auteursrechtelijke bescherming. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter heeft verzoekster voldoende aannemelijk gemaakt dat er inbreuk op haar rechten is gemaakt om te voldoen aan de maatstaf van artikel 1019b Rv. Zij heeft die inbreuk voldoende gemotiveerd gesteld en de smaak van beide producten stemt tot op zekere hoogte overeen.”

Hierover zal ongetwijfeld verder worden geprocedeerd. Echter, vooralsnog biedt deze uitspraak meer mogelijkheden voor producenten van levensmiddelen om op te treden tegen nabootsingen van hun producten.

Indien u vragen heeft over deze uitspraak of andere vragen op het gebied van auteursrecht, kunt u contact opnemen met één van onze specialisten van de sectie Intellectueel eigendom & IT.
 
Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).