Download dit artikel als PDF 05 november 2014

Bestuurders Medisch Centrum Rhijnauwen aansprakelijk

Medisch Centrum Rhijnauwen (MCR) is een medisch centrum voor laboratoriumonderzoek. Een laboratoriumonderzoek kan worden aangevraagd door verschillende soorten zorgaanbieders. Het onderzoek komt echter niet in alle gevallen voor vergoeding in aanmerking. Zo heeft Achmea in haar polisvoorwaarden opgenomen dat alleen op aanvraag van een huisarts een laboratoriumonderzoek tot de verzekerde zorg behoort.

Voor het indienen van haar declaraties bij de zorgverzekeraars heeft MCR het professionele factoringbedrijf Mediparc ingeschakeld. MCR heeft bij het aanleveren van de declaraties vaak niet aangegeven van welke zorgaanbieder de aanvraag voor het laboratoriumonderzoek afkomstig was. Mediparc heeft dit zelf ingevuld en bij Achmea aangegeven dat de onderzoeken waren aangevraagd door een huisarts. Achmea ging er daarom van uit dat het om verzekerde zorg ging. Na controle bleek dit echter niet het geval te zijn.

Hoewel de rechtbank constateerde dat de bestuurders van MCR geen instructie aan Mediparc hadden gegeven om op een dergelijke wijze te declareren, heeft de rechtbank geoordeeld dat de bestuurders aansprakelijk zijn voor de schade (ruim 1,3 miljoen euro) die is ontstaan als gevolg van de verkeerd ingediende declaraties.

Wilt u weten waarom de bestuurders volgens de rechtbank aansprakelijk zijn, dan verwijzen wij u naar het artikel van mr Catelijne Bach en mr Wouter van Loon. Zij maken deel uit van het brancheteam Zorg.

Deze blog bevat algemene informatie en is met veel aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Juridisch advies is echter altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in. (Lees onze disclaimer).