Download dit artikel als PDF 09 juli 2021

Brancheleden gaming – Tim de Klerck

Wij werken met diverse brancheteams die gevormd worden door advocaten die een specifieke kennis of passie hebben voor de betreffende branche. Daardoor weten zij precies wat er binnen de sector leeft. En dat is belangrijk. Want een goede advocaat is niet alleen het beste op zijn vakgebied, maar weet ook wat zijn klant dagelijks bezighoudt. Maar wie zijn deze advocaten eigenlijk? Middels vier korte vragen presenteren wij ze graag aan u.

Dit keer is het de beurt aan Tim de Klerck van het brancheteam gaming:

1. Waarom maak je onderdeel uit van dit brancheteam?

Dat heeft eigenlijk twee belangrijke redenen. Ten eerste ben ik zelf een echte gamer. Al zo lang als ik mij kan herinneren speel ik games en het verveelt nooit. Het is daarom erg leuk om actief te zijn in die wereld!

Daarnaast ben ik als advocaat specialist intellectueel eigendomsrecht (auteursrecht, merken, octrooien, etc.). Ik vind het dan ook erg leuk om vanuit mijn expertise bij te kunnen dragen aan het tot stand komen van games. Juist op mijn rechtsgebied zie je binnen de gamewereld dat er regelmatig vragen zijn die beantwoord moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de vraag hoe je de door jou bedachte characters kunt beschermen tegen plagiaat.

2. Welk specialisme breng je mee in het brancheteam?
Ik ben een echte specialist in het intellectueel eigendomsrecht. Met andere woorden: hoe bescherm je jouw ideeën en hoe voorkom je dat anderen ermee aan de haal gaan. Voor games zit de waarde juist daarin. Heb je een goed verhaal? Hoe zijn je characters opgebouwd? Welke muziek gebruik je? Dat zijn stuk voor stuk essentiële elementen. Die zijn veel waard, zowel financieel als moreel. Het is ook heel gaaf om te zien hoezeer makers hun game zien als hun kindje, dat verdient het echt om goed voor te zorgen. En dus ook om goed te beschermen. Juist daarvoor ben ik.

3. Waar ben je trots op?
Dat we ons als team hebben weten te vestigen als een gekende naam binnen de Nederlandse games industrie. Men weet dat als er iets juridisch geregeld moet worden, dat ze bij Van Iersel Luchtman moeten zijn. Daar komt bij dat we dat in een kort tijdsbestek voor elkaar hebben gekregen. Het brancheteam bestaat nu ongeveer 3 jaar en in die tijd zijn we heel hard gegroeid.

Persoonlijk ben ik er trots op dat ik met mijn ervaring in het intellectueel eigendomsrecht en een wat ‘brutalere’ houding voor heb gezorgd dat we ook nadrukkelijk grotere spelers in de industrie zijn gaan bijstaan. We worden nu door iedereen goed gevonden, maar willen graag nog verder groeien!

4. Waar blijkt jouw passie voor de branche of voor het recht nog meer uit?
Dat blijkt bijvoorbeeld uit mijn inzet voor de grensoverschrijdende league of European Videogames Lawyers (LVL). We willen daarmee met gelijkgestemde advocaten in heel Europa een netwerk creëren om de juridische aspecten van videogames verder te professionaliseren. Het is immers nog altijd een ‘niche binnen een niche’. Dit terwijl er juist ontzettend veel mensen gamen! Er is heel veel potentie voor verdere professionalisering en groei en daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Het opzetten van een Europees netwerk is daarbij heel belangrijk!