Download dit artikel als PDF 15 september 2018

Column: Advocaat zoekt (misschien) goede sportschoenen

Uitgerust en vol goede moed nam ik na mijn vakantie weer plaats achter mijn bureau. Ik schrok me echter rot toen ik in de vooraankondiging van deze editie las dat ‘nieuwe technologieën en de globalisering de industriële productie volledig zullen veranderen’. Dat is niet de bedoeling! Als eenvoudig arbeidsrecht advocaat moet ik het hebben van werknemers en niet van robots.

Pervers

Maar even serieus. Dat arbeidskracht in Nederland zijn waarde als productiefactor aan het verliezen is, wil nog niet zeggen dat voor ons het belang van arbeid afneemt. Werk bepaalt de structuur van je dag. Werk bepaalt voor een groot deel je eigenwaarde en door te werken ben je ook ‘sociaal interactief’: je kunt verkeren met anderen, en dat is belangrijk. Op persoonlijk vlak is de betekenis van werk dus groot. Ons streven naar het in Nederland marginaliseren van de productiefactor arbeid is economisch gezien misschien logisch, maar maatschappelijk gezien heeft het ook iets pervers. Een beetje alsof we de zin van ons bestaan aan het omleggen zijn.

Kleine kans
Ik vind het heerlijk om na m’n vakantie weer aan de slag te kunnen. Benieuwd naar wat er gebeurd is, samen met collega’s de laatste stand van zaken doornemen. Klanten die weer  blij zijn dat je terug bent, want ze hebben een vraag. Dat ene vonnis waarop je al zo lang aan ’t wachten was en dat dan toch gekomen is… Gelukkig behoort de advocatuur tot een van die beroepen die maar een kleine kans maken om volledig geautomatiseerd te raken.

Hobby
Toch heb ik gisteren voor de zekerheid maar eens met een schuin oog gekeken naar de ontwikkeling op het gebied van robotrechten waarover de Europese Commissie serieus beleid aan het maken is. Het is maar te hopen dat ik met robots net zo’n goede relatie kan opbouwen als met m’n klanten van vlees en bloed. Zo niet, dan zal ik, net als alle andere uit het arbeidsproces gehaalde Nederlanders, een hobby moeten zoeken. Hardlopen bijvoorbeeld. Want dan kan ik in elk geval met mijn dan inmiddels oudkantoorgenoten meedoen aan de Bedrijvenloop van de Bredase Singelloop die we nu als kantoor van harte ondersteunen.

 

Tevens verschenen in Regio Business